Érdekvédő ernyőszervezet fiataloknak

Kétnapos rendezvényen tartotta meg alakuló ülését, fogadott el alapszabályt és választott vezetőket a Nemzeti Ifjúsági Tanács. A kilencvennél is több szervezetet összefogó új társulás híd kíván lenni a fiatalok és a mindenkori ifjúságpolitika között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 01. szabo.daniel

Kétnapos rendezvényen tartotta meg alakuló ülését, fogadott el alapszabályt és választott vezetőket a Nemzeti Ifjúsági Tanács. A kilencvennél is több szervezetet összefogó új társulás híd kíván lenni a fiatalok és a mindenkori ifjúságpolitika között.


Korábbi cikkünkben már olvashattátok, hogy többek között milyen előmunkálatok vezettek ahhoz, hogy a NIT, a Nemzeti Ifjúsági Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítására alkalmas ernyőszervezeteként létrejöhessen. November 30-án és december 1-jén, az utolsó simításokat elvégzendő, Budapesten ültek össze az egyeztetéseken korábban megjelent ifjúsági szervezetek és egyéb ifjúsági kezdeményezések illetve érdekképviseletek küldöttei.

A napok folyamán jelentős kormányzati figyelmet kapó rendezvényt Navracsis Tibor miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter (EMMI), valamint Mihalovics Péter kormánybiztos (KIM) nyitották meg.

Navracsics Tibor beszédében üdvözölte, és különös jelentőségűnek nevezte az alakuló NIT pártsemleges arculati tervét, elmondása szerint ez lehet a záloga a mindenkori kormányzattal való gördülékeny együttműködésnek. Kiemelte azonban, a jövőben várható, de csupán garantáltsága miatt semmiképp sem negatív felhangú nézetkülönbségek és az ezekból adódó konstruktív viták és egyeztetések fontos elemei lesznek a munkának, hiszen egy nemzet ifjúsága szólal majd meg, kötelező érvénnyel eltérő nézőpontokból.

Balog Zoltán (EMMI) ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a NIT kapcsán, a működés folyamán a nemzet egészére kiható kormányzati munkába való „beleszólást nemcsak elviseljük, de igényelni is szeretnénk!” A kisebbség felzárkóztatásának kérdését köztudottan központiként kezelő minszter mindemellett hozzátette, szeretné, ha a NIT-hez csatlakozó ifjúsági szervezetek tagjai nem tárgyai, hanem valós, cselekvő alanyai lehetnének a NIT munkájának.

Ugyanígy a konstruktív jövőtervezés mellett (a kapott jövő puszta elszenvedésével szemben) érvelt Mihalovics Péter (KIM) is, aki a NIT előkészítő bizottságának munkájában mindeddig részt vevő koordinátorként sokat tett, hogy a kezdeményezés eddig eljuthasson.

Amellett, hogy a kormányzati kommunikáció szerint a NIT és tagjai egy végre létrejövő érdekképviseletként kiépíthetik azt az egyáltaláni kapcsolatot a nemzet ifjúsága és a kormányzat között, melyet mindeddig – létező jogi személyiség híján – nem sikerülhetett, fontos szem előtt tartani a Balog Zoltán (EMMI) által hozzáfűzötteket: itt egy olyan kommunikációs csatorna jön létre, ami mindkét irányba és irányból közvetít. Eddig a kormánynak sem lehetett teljes képe az ifjúsági tevékenységekről, de az ifjaknak sem minden esetben reális a képük a jobban szem előtt lévő kormányról. Összefoglalva a megjelentek a félreértések tisztázását, egy jó ifjúságpolitika létrehozását és egy konstruktív, a saját, és az elkövetkező generációk fiataljai jövőjét megálmodó és létrehozó össznemzeti ifjúsági munkamorál megteremtését remélik a NIT-től.

A szombati napon kiosztották a megjelentek között az arra jogosultaknak a mandátumokat (több mint 90 szervezet képviseltette magát), majd az alakító közgyűlés létrejötte után megszavazták az alapszabályt, illetve az elnökségi tagokat.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács, mely egyesületként alakult meg, első elnöke az előkészítő bizottság tagja, egyben az alapötlet egyik kidolgozója, a 24 éves Popper Eliza.

További információk a NIT működéséről: www.ifjusagitanacs.hu