Erősítsd meg a szülő-gyermek kapcsolatot!

Az érzelmek, a kötődés, az egymáshoz tartozás időnkénti kifejezése minden emberi kapcsolatban fontos. Ez törtéhet verbális és nonverbális eszközökkel egyaránt, a lényeg, hogy a másik fél felismerje az üzenetet – így lényeges, hogy a kommunikáció jól működjön a felek között. Egy szülő-gyermek kapcsolatba, a felnőttek szerepe az, hogy a gyerkőc érzelmi biztonságban tudja magát. Ehhez pedig az ölelésen és a puszikon kívül ott van még egy remek lehetőségünk; a szavak ereje.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 31. Babaszoba

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát arra, hogy miként lehet elcsépelt mondatok helyett kifejezni, hogy gyermekünk ránk, életünk végig számíthat, szeretjük, óvjuk és segítjük őt, amíg csak tudjuk, amíg csak erre szüksége lesz. Nem kell ezeket betanulnod, a sajt szavaiddal add át neki ezeket, így lesz tőled hiteles felé.

4 mondat, amit mondj minél gyakrabban gyermekednek

Tudod kicsim, hogy mennyire imádok az anyukád lenni?

Ezzel – amellett, hogy szívet melengető üzenetet adsz át gyermekednek – egy szuper játékot is előhívhattok; a „mennyire-ennyire versenyt”. Próbáljatok egymásra rákontrázni, közben nevetni, összebújni. Nem mellékes az sem, hogy érzelem kimutatásból remek példával szolgálsz a számára és észrevétlen őt is erre buzdítód.

Szeretem, hogy te vagy a lányom/fiam!

Egyrészt növeled az önbizalmát, másrészt – mivel nem indoklod – jelzed felé, hogy olyannak szereted amilyen, elfogadod őt. Természetesen, ha rákérdez, nyugodtan mondj neki példákat, de a végét minden esetben azzal zárd, hogy elsősorban önmagáért szereted!

A cikk itt folytatódik!