Évente 11 millió forintot ér egy brit anya munkája

Évente 31500 font (11 millió forint): nagyjából ennyit kellene kapnia egy anyának azért a  gyerekneveléssel és házimunkával kapcsolatos munkáért, amelyet 365 nap alatt elvégez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 19. Gyarmati Orsolya

Évente 31500 font (11 millió forint): nagyjából ennyit kellene kapnia egy anyának azért a  gyerekneveléssel és házimunkával kapcsolatos munkáért, amelyet 365 nap alatt elvégez.


Egy kutatás szerint, ha az anyák fizetést kapnának azért, amit a gyerekekkel kapcsolatban megcsinálnak, évente 31,500 fontot keresnének. Egy átlagos anya hetente 71 órát tölt házimunkával és élelmiszer-vásárlással. Egy átlagos apa heti 53,5 órányit szán a hetéből ház körüli teendőkre és vásárlásra. Ha ezért fizetést kapna, évente 24,000 font (majdnem 8,5 millió forint)

Az Egy szülő értéke elnevezésű jelentés szerint egy gyermek felnevelése 18 éves koráig nagyjából 154 400 fontot (kb. 54 millió forint) emészt fel, ami azt jelenti, hogy a szülők évente átlagosan 8850 fontot (kb. 3 millió forint) költenek egy gyerekre, írja a Daily Mail.

A megkérdezett szülők 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy számára a pénzzel kapcsolatos legfontosabb szempont az, hogy olyan pénzügyi biztonságot teremtsenek, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekeik anyagilag akkor is jó helyzetben tudják folytatni az életüket, ha a szülők meghalnának, vagy keresőképtelenné válnának. Bonnie Burns, a kutatást finanszírozó biztosítótársaság igazgatója elmondta: “Mind tudjuk, micsolda herkulesi munkát végeznek a szülők, amíg felnevelik a gyerekeiket. A felmérés arra világít rá, milyen fontos a szülői szerepkör és milyen komoly értékek állnak egy anyagi biztonságban vezetett háztartás mögött. Egy szülő “anyagi értéke” sokkal több, mint azt bárki gondolná, beleértve azt is, aki a munkát, azaz a gyerekneveléssel kapcsolatos teendőket, feladatokat végzi.”

Az EU-ban az Egyesült Királyságban élő szülők költik a legtöbbet a gyerekekre. Magyarországon a Generali Biztosító nemrég készült felméréséből kiderült: egy kisbaba havonta 25 ezer forintba “kerül”, egy főiskolás, vagy egyetemista pedig akár 90 ezret is elvihet havi szinten a családi kasszából. A felmérés szerint a felsőfokú oktatás költségeit is beleszámítva egy gyerek születésétől kezdve nagyjából 13-15 millió forintjába kerül a szülőknek.