Exkluzív: Átalakulhat a családi pótlék rendszere

Felmerült annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változna meg a készülő „sarkalatos törvényben”, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehetne annak összegét – tudta meg a családháló.hu kormányközeli forrásokból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Megjelenik
2011. május 27. hslaszlo

Felmerült annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változna meg a készülő „sarkalatos törvényben”, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehetne annak összegét – tudta meg a családháló.hu kormányközeli forrásokból.


 

A családháló.hu értesülései szerint javában folyik a munka, hogy az új alaptörvény kiegészítéseként megalkotandó-, a családügyek szabályozását összefoglaló – úgynevezett – sarkalatos törvény előkészítése minél előbb befejeződhessen. A Kereszténydemokrata Néppárt által kidolgozandó javaslatban információink szerint számos jelenlegi jogszabály megerősítésére kerül sor a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható.

Úgy tudjuk, hogy a tervezet szövegezésénél komoly hangsúlyt fektettek az apa szerepének hangsúlyozására, ezzel is kiemelve, hogy egy gyermek életében hasonló jelentőséggel bír az apuka személye is az anyáéhoz. Ennek keretében a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét szívesen átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében.

Azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermekvállalókat – akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek 3 éves koráig tartó kötelező (!) részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban, vagy a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket nevelő szülők esetében.
 

Tovább differenciálnák a családi pótlékot
 

Átalakításon eshet át a családi pótlék intézménye is. Felmerült esetleges opcióként az életkor szerinti differenciálás lehetősége.

Külföldi minták során esett szó egy olyan verzióról is, hogy a családi pótlék csak bizonyos ideig járna (akár 3-5 évig) a gyermek születése után, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a kistestvér. (Emögött az a feltételezés áll, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket.)

A családi pótlék továbbra is minden gyermek után jár, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma is lehetősége van egy rá nem szoruló családnak lemondani erről az összegről – ugyanakkor ennek kérvényezése természetesen nem túl gyakori.

Értesüléseink szerint a különböző juttatások elnevezésében is változások lesznek, például a segélynek koránt sem tekinthető terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) neve valószínűleg meg fog változni.  Az már csak hab a tortán, hogy a tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben – ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.