Ez az alkalmazás rajta van a gyereked telefonján? Kezdhetsz aggódni!

Tinédzserek szüleinek lenni önmagában is nagy kihívás. A mai kor anyáit és apáit pedig külön próbára teszi a feladat, hogy hogyan tarthatnának lépést gyerekeik kütyüjeivel és az azon futó programokkal és alkalmazásokkal. Az alábbiakban négy olyan appot mutatunk, amivel jobb vigyázni. Ha ezeket látjuk gyerekünk mobilján, itt az ideje egy nagy beszélgetésnek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 12. Családháló

Ask.fm

Az Ask.fm app és a hozzá tartozó weboldal eredetileg egy egyszerű kérdezz-felelek felületnek indult, hogy a regisztrálók minél jobban megismerhessék egymást. A valóságban az oldal hemzseg az online zaklatástól és a szexuális jellegű párbeszédektől. És akkor még finoman fogalmaztunk. A kérdésekre anonim módon is lehet válaszolni, ami határtalan lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók olyan megjegyzéseket tegyenek, amelyeket regisztrálva biztosan nem engednének meg maguknak. Ha az Ask.fm-et látod a gyereked telefonján, kezdhetsz aggódni. A felmérések szerint 10-ből 1 tinédzser öngyilkosságért ez az app a felelős.

Whisper

A Whisper egy titokmegosztó app és weboldal. A felhasználók névtelenül „suttogják el” titkaikat egymásnak és némi díj fejében válaszolhatnak is a titkokra Az alkalmazásba épített GPS-szolgáltatás lokalizálja és listázza az egymás közelében élő „suttogókat”, ami megnöveli annak lehetőségét, hogy megtudjuk, ki is az, aki a titkát megosztotta a többiekkel. Ez viszont újabb nagyon komoly kihasználásokat, megalázásokat és zaklatásokat von maga után.

Vine

A Vine-on lehetőség van hat másodperces videókat készíteni, és az app csak úgy ontja magából a rengeteg korhatáros tartalmat, tele szexuális és erőszakos felvételekkel. Sokszor kerül fel társukat bántalmazó gyerekcsapatról videó, vagy épp állatkínzást ábrázoló másodpercek is…

Tinder

A Tinder, mint veszélyforrás? Igen! Ugyanis gyerekek is használják. A tinik azért szeretik a Tindert, mert csak olyanokkal párosít össze, aki visszalájkol, és ez egyfajta pozitív megerősítésnek számít. A Tinder jelenléte a tinédzserek életében különösen azért aggasztó, mert leszűkíti a találatokat a gyerekek lakóhelyének környékére, és bizony egyes Tinderen fent lévő gyerekek nem biztos, hogy a valós életben is gyerekek…

via