Ez hihetetlen: már Máltán is bevezetik a melegházasságot?

Letette hétfőn hivatali esküjét Joseph Muscat újraválasztott máltai miniszterelnök, aki egyúttal azt ígérte: heteken belül törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé az azonos nemű párok házasságának törvényesítéséről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 06. Családháló

Málta Európa egyik legkonzervatívabb országa. 2011-ig a válás sem volt törvényes a szigetországban és a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézménye is csak 2014-ben jött létre a máltai családjogban.

Muscat előrehozott választásokat kezdeményezett, miután kiderült, hogy családja érintett a Panama-iratok nyilvánosságra kerülésével kirobbant offshore-botrányban. Muscat következetesen azt állította, semmilyen bűncselekmény nem történt. Végül a munkáspárti Muscat 2013-as választási győzelméhez hasonló arányban, a voksok 55 százalékával győzött most is a jobbközép, Nemzeti Erő elnevezésű ellenzéki koalícióval szemben.


Számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen konzervatív országban, ahol néhány éve nemhogy egyneműek nem házasodhattak, de a válás is törvényellenes volt, hogy jut eszébe egy, az emberek bizalmát (?) élvező, ráadásul újraválasztott miniszterelnöknek egy, a nép értékrendjével ennyire szembemenő intézkedés tervbevétele? Vajon milyen erős akarat állhat mögötte / fölötte (?), hogy ezt a fejébe vette? S vajon miért ennyire mindegy egy nemzet élén álló vezetőnek, mi is a rá bízott nép akarata, véleménye?