Ezer életre öt halál

Az Európai Unióban hazánk sereghajtónak számít a csecsemőhalandóság terén: 1000 újszülöttből öten nem érik meg az első születésnapjukat. Az arányon nagyot javíthatnánk, és még óriási pénzösszegekre sem lenne szükség, csak ésszerű átalakításokra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 14. szabo.daniel

Az Európai Unióban hazánk sereghajtónak számít a csecsemőhalandóság terén: 1000 újszülöttből öten nem érik meg az első születésnapjukat. Az arányon nagyot javíthatnánk, és még óriási pénzösszegekre sem lenne szükség, csak ésszerű átalakításokra.


Huszonhárom, speciálisan a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztály adatait gyűjtötte mintegy öt esztendőn keresztül a Semmelweis Egyetem. Az adatbázist már az ÁNTSZ kezeli, tartalma pedig a szakértők szerint kincset ér, hiszen a gyakorlatban könnyen hasznosítható következtetéseket tudtak levonni az adatokból.

A családháló.hu megkeresésére Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika, Újszülött Intenzív Osztály vezetője kijelentette: az adatbázisból kiolvasott adatok elsődleges tanulsága az: drasztikusan csökkenthető a csecsemőhalálok száma.

Kiderült ugyanis, hogy a koraszülöttek túlélési esélye akkor a legnagyobb, ha a szülőszoba és a koraszülött-intenzív osztály egy épületen belül van. Az 500 és 750 gramm közötti gyermekeknek például több mint fele életben marad, ha a szülőszoba és az intenzív osztály egy épületben van, míg ha városok között kénytelenek szállítani az extrém kicsi koraszülöttet, ez az arány mindössze 27 százalék.

Ugyancsak tanulságos, hogy fenyegető koraszülés esetén az édesanyák mindössze negyede kapja meg legalább egy nappal a szülés előtt azt a “tüdőérlelőt”, amely szintén drámai hatással van a túlélésre. Azok a 34. hét előtt született gyermekek, akiknek édesanyja nem részesül ebben a kezelésben, 50%-kal kisebb valószínűséggel maradnak életben.

A “tüdőérlelő” – magyarázta a szakember – valójában egy egyszerű szteroid-hormon injekció, mely az anyán keresztül eljut a csecsemő szervezetébe, és felgyorsítja a tüdő vagy más létfontosságú szerv fejlődését. A szakma eddig is tudta, hogy nagyon hatékony, mégis kevesen kapták meg – emlékeztetett. Természetesen az adatok megismerését követően a szülész és neonatológus vezetők kampányt indítottak, hogy a kezelést minél kiterjedtebben alkalmazzák.

Szabó Miklós kérdésünkre elmondta, következtetéseiket felhasználva szeretnének nyomást gyakorolni az egészségügyi beruházásokra, úgy látják, hogy e szempontokat kötelesek figyelembe venni az egyes intézmények átalakításakor, bővítésekor.

Itthon évente 6000 újszülöttnek van szüksége intenzív-ellátásra, a csecsemőhalandóság arányait tekintve pedig sajnos az uniós tagállamok sereghajtói vagyunk. Ezer megszületett gyermekből valamivel több mint öten nem érik meg első születésnapjukat.

Fotó: sote.hu