Ezért engedd, hogy koszos legyen a gyerek

Évi egy kiló kosz kell a gyereknek- tartja a mondás. Mégis a szülők egyik visszatérő intelme, hogy ne legyél koszos, ne csináld mert piszkos leszel. Vajon jót teszünk azzal, ha mindig a tisztaságra törekszünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 16. Babaszoba

Természetesen nem arról van szó, hogy megmossa-e a gyerek a kezét étkezés előtt vagy, hogy kell-e rendszeresen és alaposan tisztálkodni, hajat mosni. Arról van szó, hogy vannak olyan szülők, akik mérgesek a gyerekeikre azért, mert összekoszolták magukat vagy a ruhájukat. Márpedig koszos akkor lesz a gyerek, amikor játszik. Ha a szülő arra kéri a gyerekét, hogy ne legyen koszos, akkor tulajdonképpen nem tesz mást, minthogy korlátozza a gyermekét a szabad játékban, sőt arra kéri, hogy ne mozogjon. Természetesen vannak gyerekek, akik kevésbé szoktak koszosak lenni, mégis önfeledten játszanak, de a többség azért meglehetősen piszkos lesz, ha úgy játszik, ahogy szeretne.

Méghozzá azért, mert a gyerekekben van egy természetes, ösztönös igény arra, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot, megtapasztalják azt, ami körülveszi őket. Szeretik megérezni, milyen beleugrani egy pocsolyába, gyömöszölni a sarat, alkotni a homokkal, vizezni, leveleket, fadarabokat felszedni a földről. A kisgyerek az érzékszervei által ismeri meg a világot, a tapintási ingereken keresztül is. Nem a magyarázatokra van szüksége, hanem a természet erőinek megtapasztalására.

A cikk itt folytatódik!