Ezért ne félj az otthonszüléstől!

Egyre nagyobb azoknak a nőknek a száma, akik intézményen kívül, saját otthonukban hozzák világra gyermeküket. Ám ennél valószínűleg még többen lennének, ha eloszlanának bizonyos félelmek, kétségek és bizonytalanságok. Mayim Bialik színésznő, a Big Bang Theory egyik sztárja ezeket a felhőket igyekszik „elfújni” saját példájával, hiszen ő maga is az otthonszülés pártján áll.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. szeptember 21. Családháló

„A második fiam otthon született, a nappalink közepén, mindössze három óra leforgása alatt. Szeretném leírni azokat a tévhiteket, amelyek olyan sok nőt eltántorítanak attól, hogy otthon adjon életet gyermekének.

A szüléshez kórházra van szükség

Az elmúlt kétszáz évet leszámítva a nők mindig is maguk oldották meg a szülést és a szülés körüli teendőket. A lényeg egy nyugodt, csöndes hely biztosítása volt, ahol az édesanya csak magára és a születendő babára figyelhet, elegendő folyadékot kap, és minden szükségletéről gondoskodnak azok a női segítők, akik körülötte vannak.

Szükség lehet orvosi beavatkozásokra

Méhösszehúzódást előidéző gyógyszerek? Gerincbe adott érzéstelenítő? Vákuumfogóval kiszedett babák? Gátmetszés? Császármetszés annak érdekében, hogy az orvos hamarabb letudja a szülés levezetését? Ezek a beavatkozások a kórházakat és az orvosokat segítik, nem az anyát vagy a babát.

És mi van a fájdalommal?

A szülés intenzív dolog: ki kell magadból préselni egy gyereket, függetlenül attól, mennyire bírod a fájdalmat. Csakhogy ma az a „protokoll”, hogy a legnormálisabb érzelmekre is gyógyszert kell adni . Egy érzelem vagy érzés „hangos” megnyilvánulásai az egészségügyben leginkább „panaszkodás”, „kiabálás” vagy „szenvedés” címen futnak, s nincs ez más szülés esetében sem. A szülés nem kellemes, gyors és gyors, hanem elemi és nagyon nehéz. Ettől függetlenül nincs mitől félni, mert ez olyan, mintha félnénk a sírástól, ha szomorúak vagyunk, vagy a nevetéstől, ha boldogságot érzünk…

Mi történik, ha valami rosszul alakul?

A bábákat úgy képzik ki, hogy a kisebb problémákat megoldják, és felismerjék, mikor kell a vajúdó anyukát kórházba vinni. Viszont otthonszülésnél egy sor dolgot NEM kell átélnünk, például a folyamatos monitorozást, vizsgálatot, rutinbeavatkozást. Ha végre nem úgy tekintünk többé a szülésre, mint betegségre vagy sürgősségi esetre, akkor talán enyhül a félelem is, amit az otthonszüléssel kapcsolatosan sokan éreznek

via