Ezért olyan fontos, hogy jól aludjon a baba

Meg fogsz lepődni, hogy milyen rossz hatással van a baba ébrenléttel töltött időszakára a rossz alvásminőség és a kevés alvásmennyiség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 22. Családháló

Közhely, de igaz, hogy egy újszülöttel járó felfordulásra semmi sem készíthet fel. Ez az aprócska teremtés, bár alig hosszabb egy felnőtt alkarjánál, mindent megváltoztat, attól kezdve, hogy mikor lehet enni vagy elhagyni a házat, egészen addig, hogy ki mikor alhat. Fontos megérteni az alvás fontosságát mindenki életében, illetve át kell gondolni azokat az eldöntendő kérdéseket, amelyek a legnagyobb hatással vannak a család egészségére és a jó alvásra.

Miért fontos az alvás?

Abban az időszakban, amíg a kisgyermek még nem alussza át az éjszakát, minden szülő számára elsődleges kérdés az alváshiány hatása. A test az ébren töltött időszakok alatt is képes pihenni, az alvás azonban számos ok miatt az élet egyik legelemibb összetevője.
Miért alszunk?
Az alvásra azért van szükség, hogy nappal a megfelelő energiaszinten tevékenykedhessünk. Bárki számtalan hatósági figyelmeztetéssel találkozhatott már a fáradtan való vezetés veszélyeiről… Az alvás megtisztítja az elmét az új nap kezdetére, hatására éberebbek, tevékenyebbek és kreatívabbak leszünk. Kisgyermekes családban az alvás növeli a szülők figyelmét és felelősségérzetét a gyermek iránt, és segít, hogy a legjobban kielégíthessék az igényeit.
A kisbaba számára az alvás nagyban segíti a tanulási folyamatokat, és növeli a koordinációs készséget az éber időszakban, így csökkentve annak az esélyét, hogy a felfedezés során megüsse magát. Kutatások is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik napi 10 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb a sérülés esélye.
A tanulás legfontosabb fázisa alvás közben következik be. Az agy ilyenkor gyűjti össze a nap eseményeit, emlékeket képez és elraktározza őket későbbi felhasználásra. Ez ugyanúgy vonatkozik arra, amit egy felnőtt a munkája során vagy egy könyvből tanul, mint arra, amit egy újszülött tapasztal csupán azáltal, hogy körülnéz, és felfogja mindazokat a látványokat, szagokat, hangokat és ezekkel járó érzéseket, amiket ez a földi lét jelent.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább itt!