Ezt érdemes tudni, ha biciklit veszel a gyereknek

Az idei Bringaexpo a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb kiállítóteret kapott, nevezetesen 10 ezer négyzetmétert, ami jól jelzi a kerékpározás iránti egyre fokozódó érdeklődést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 05. bencze.aron

Az idei Bringaexpo a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb kiállítóteret kapott, nevezetesen 10 ezer négyzetmétert, ami jól jelzi a kerékpározás iránti egyre fokozódó érdeklődést.


A kiállításon láthatunk profi, milliókat érő csúcskerékpárokat, versenyzésre és városi kerékpározáshoz használatos bringákat és felszereléseket mindenféle árkategóriában, de minket most elsősorban a gyerekbringa választék érdekelt.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyit fogja gyűrni a gyerek a kerékpárját, járunk-e majd kisebb-nagyobb távú kirándulásokra, vagy pár alkalom után valószínűleg úgyis a garázsban áll majd a kétkerekű. Aki komolyan gondolja, és valóban szeretné, hogy gyereke élvezze és biztonságban töltse első, meghatározó kerékpáros élményeit, véletlenül se a játékboltokban és a hiperekben kapható gyerekbiciklikkel szemezzen. Az általunk megkérdezett, kerékpárhoz értő emberek is egyöntetűen ezt a véleményt erősítik, aminek számos oka van.

Éppen a héten láttam egy nagy játékáruházban egy 16-os (16”) gyerekbringát, ami a 4-5 éves kezdőknek ideális méret. Made in China, hirdette a felirat, az árcímkén 34 ezer forint volt. Nos, a Bringaexpón anélkül, hogy nagyon kerestem volna, hat különféle márka ugyanilyen méretű kerékpárját láttam 27-34 ezer forint között, amelyek egyfelől magyar gyárban készülnek, tehát a szervizelésük, alkatrész-utánpótlásuk gyorsan megoldható, másrészt olyan gyártók termékei ezek, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek a kerékpárgyártás területén, és a gyerekkerékpárokhoz is megbízható alkatrészeket használnak.

Ráadásul az is bizalomgerjesztő, hogy egy kerékpárosboltban szakértő eladótól vásárolunk, így vásárláskor némi jótanácsot, karbantartási segédletet is kap az, aki még nem rendelkezik kellő rutinnal. És ha belegondolunk, az is biztató, hogy van konkrét üzlet, személy, akihez vissza tudjuk vinni, akitől kérhetünk további segítséget, szervizt, ha úgy adódik – ez a személyes kapcsolat sokat ér.

Az egyik eladó mesélte, hogy ő azt látja, amelyik gyerek tanulóbiciklizik, az elég könnyen átül a kétkerekű biciklire. Ilyen történeteket én magam is többet hallottam ismerősöktől. Az azonban kihagyhatatlan lépcsőfok ebben a folyamatban, hogy a gyerek megtanulja a pedál helyes használatát, könnyedén tekerje azt körbe-körbe. Ha ez megvan (ezt egy kisebb, pótkerekes vagy háromkerekű járgányon betanulhatja), akkor tényleg könnyen előfordulhat, hogy egyáltalán nem is lesz szükség a pótkerekére, vagy csak egy-két nap erejéig. Megkérdeztem, hogyan tanácsos gyereknek kerékpárt vásárolni. Mint mondták, nagyon figyeljünk arra, hogy a gyerek mindenféleképpen le tudja tenni a lábát, ha megáll. Tehát fontos, hogy az adott bicikli ülése milyen mélyre állítható. Másik támpont, hogy nemcsak kényelmesen elérje a kormányt a gyerek, de kanyarodáskor se kelljen nyújtóznia. A mi esetünkben egy négyéves kisfiúról van szó, aki kb. 106 cm magas, neki a 16-os kerékméretű kerékpárt javasolják. Ebben a kategóriában a különféle gyártók típusai között főként a vázak mérete, formája és a kormány hajlásszöge miatt akadhatnak eltérések, így minden esetben a gyereknek ki kell próbálnia, hogy az ő méreteinek megfelelő-e a kinézett bringa.