Ezt eszi a gyereke? Ne mérgezze tovább!

Extrudált földimogyoró, illetve enyhén sózott ízesítésű Tesco Organic bio köles golyókat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas atropin- és szkopolamin tartalmuk miatt, ami gyermekeknél megbetegedéseket okozhat - közölte a Nébih.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

A közlemény szerint a két anyag felnőttekre nem jelent veszélyt, azonban gyermekeknél a szervezetbe jutott atropin és szkopolamin befolyásolja a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Bár hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani, a panaszok észlelése esetén orvoshoz kell fordulni – közölte a Nébih.

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek, amelyeknek jogszabályban meghatározott felső határértéke kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált köles golyó nem tartozik ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve – a tételek fogyasztása gyermekeknek kockázatos lehet.

A közlemény szerint az érintett termékek neve: Tesco Organic gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, illetve Tesco Organic enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. A termékek gyártója az I love Bio Kft. A földimogyoró ízesítésű 75, az enyhén sózott 150 grammos kiszerelésben volt elérhető. A termékek minőség-megőrzési ideje és tételazonosítója: 18.01.2017. L 16-0899, illetve 09.11.2016. L 16-0874.

A hatóság azt kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.