Ezt tudjuk eddig a magyar diákok halálos buszbalesetéről

Magyar diákokat szállító busz szenvedett halálos balesetet péntek éjjel az olaszországi Verona közelében. A balesetben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsebesültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott, összesen 54-en. A baleset áldozatainak azonosítása jelenleg is tart, szombaton este két felnőtt férfi állapota volt életveszélyes, négy utast súlyos sérülésekkel ápolnak, a baleset könnyebb sérültjei viszont már akár vasárnap hazatérhetnek Magyarországra. A kormány a tragédia után nemzeti gyásznapot hirdetett ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyász
2017. január 22. Origo

A magyar diákokat szállító autóbusz egy franciaországi sítáborból tartott haza, amikor éjfél előtt néhány perccel egy autópálya-csomópontnál a busz a szalagkorlátnak ütközött, majd hosszas csúszás után egy hídpillérnek csapódott. A busz az ütközés után kigyulladt, az utasok közül többen bennégtek.

Hős diákok, hős tanárok

A diákok aludtak, amikor a baleset történt, az egyik túlélő, egy tizenhét éves fiú később úgy emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, “majd hallottuk a jobb oldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról, ez után jött a nagy ütközés”. Egy másik diák azt mondta, egy nagy csattanásra ébredtek, a lábával rúgta ki a busz ablakát, az előtte ülő lánynak még segített a menekülésben, a kettővel előtte ülő társán azonban már nem tudott segíteni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője (b) és Pék László, a szervezet orvos igazgatója az előző napon este történt buszbaleset könnyű sérültjeinek szállást adó veronai szálloda előtt. Fotó: Varga György / MTI

Hősi halottként említi az olasz sajtó azt a diákot, aki egy ablaktörő kalapáccsal betörte a busz egyik ablakát, amin több társa kimenekülhetett, ő maga nem élte túl a balesetet. Több diákot egy testnevelő tanár mentett meg, aki többször visszament a buszba, hogy újabb diákokat hozzon ki, ahogy egy történelemtanár is több gyereket megmentett, róla azt közölték, később belehalt a sérüléseibe.

Nehéz lesz rekonstruálni a balesetet

Az olasz rendőrség szerint a busz nem haladt túl gyorsan, de az ütközés így is pusztító erejű volt: a busz jobb oldalán az első hét üléssor azonnal szétroncsolódott – lehetséges, hogy az itt ülő áldozatok rögtön meghaltak.

Hozzátartozók érkeznek a baleset sérültjeit elszállásoló hotelhez az észak-olaszországi Veronában. Fotó: Varga György / MTI

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított eljárást. Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta, hogy rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat.

A cikk itt folytatódik!