Fajátékok házilag készítve

„Nem csak a drága ajándék a menő?” Néhány kisgyerek talán értetlenül áll a kérdés felett, mert az iskolában, óvodában, filmekben és az egész környezetükben azt tapasztalják, hogy az ajándék igazi értéke csupán az árától függ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 29. kuncika

„Nem csak a drága ajándék a menő?” Néhány kisgyerek talán értetlenül áll a kérdés felett, mert az iskolában, óvodában, filmekben és az egész környezetükben azt tapasztalják, hogy az ajándék igazi értéke csupán az árától függ. Vannak azonban még néhányan, akik tudják, hogy mik a valódi értékek, és hogy a pénz szórása mellett az is fontos, hogy egyszer a gyermekünk esetleg továbbadja majd azt a játékot, melyben a mi kezünk munkája is nyomot hagyott. 


Egy kedves apuka, Gyugyi Péter tanácsot adott a Családhálónak, és elmesélte, hogy milyen ötletes, mégis olcsó kivitelezésű, de tartós játékszerekkel lephetjük meg gyermekeinket különböző ünnepekkor.

Honnan jött az ötlet, hogy Te magad fogod készíteni a játékokat a gyermekeidnek?

Nagyon tetszik, mint munka, szeretek fával dolgozni. És persze nyilván benne volt az is, hogy töredéke az ára. De egyébként nagyon jó érzés, hogy én magam készítem el azt, amivel majd játszani fognak és nem a boltban veszem meg készen.

A gyerekeknek jobban tetszenek ezek a játékok, mint amiket esetleg vásároltatok nekik?

Ezt nem hinném. Még nagyon kicsik ahhoz, hogy mi a különbség. Valószínűleg nekik a műanyag is még egy darabig ugyanannyira tetszeni fog. Lehet egy ilyen tudat alatt nevelni őket, hogy talán ez jobb, de egyelőre ők ugyanúgy játszanak a műanyaggal is, mint a fákkal, amiket én csináltam.

Milyen játékszereket készítettél eddig?

Nem mindent egyedül csináltam, de azért igyekeztem minél önállóbban megoldani. Csináltam egy kiskonyhát Borika lányomnak, egy barkácsasztalt Lőri fiamnak és egy kültéri mászókát. Ezeket persze kiegészítőkkel, tehát én csináltam a kis konyhai felszereléseket, a barkács holmikat, stb…

Menny ideig tart elkészíteni ezeket a holmikat?

Tulajdonképpen a két kicsivel szinte két nap alatt el lehet készülni. Annyi, hogy nyilván ezekhez kell mindenféle barkács felszerelés, mondjuk fúró, fűrész, és hasonlók, ami mondjuk egy hobbi szinten barkácsoló apukának valószínűleg van. De nem mindenkinek van például gyaluja, ezért ebben az esetben én is az egyszerűbb megoldást választottam: elmentem egy fatelepre, lehet barkács áruházban is kapni, vettem faanyagot, amiből összeállítottam a játékokat, és egy asztalossal legyalultattam. Ez nem egy hatalmas nagy kiadás, olcsóbb, és kényelmesebb, mint egy gyalut beszerezni. Ráadásul én mindig Lőri fiammal intéztem, mert hatalmas élmény volt neki, hogy „apuval édes kettesben ment a fatelepre intézni a fiús dolgokat”, tehát érdemes akkor összekötni a kellemest a hasznossal. Tehát mindennel együtt nyilván nem két nap, de elég rövid idő.

Mennyi anyagköltséggel jár egy ilyen fajáték?

Nem akarom azt mondani, hogy szinte elhanyagolható. Szóval, ha tényleg az ember fogja magát, elmegy egy fatelepre, akkor elég olcsón meg lehet úszni. Mondjuk, legyen két-három ezer forint. De tény, hogy az anyagok nagy részét könnyen be lehet szerezni például ismerős, vagy rokon építkezésén, hiszen egy kis konyhához, vagy asztalkához elég egy szál deszka. Az egy építkezésen pedig szinte semmit nem jelent. Gyakorlatilag ezeket maradékokból össze lehet szedni. A mászóka nyilván kicsit drágább volt, de mi rendszeresen vásárolunk használt holmikat. Vannak helyek ahol olyan dolgokat lehet vásárolni, amit az EU-ból hoznak ide használtan, de sokkal olcsóbban. A csúszdát például onnan szereztem, fillérekért. Lehet, hogy kicsit alakítani kell, festeni, rácsavarozni egy-két díszt, vagy valami, de ettől még jópofább az egész. Nagyon jól tud kinézni, és a negyede egy újnak.

A játékok biztonságát hogyan ellenőrzöd?

A józan paraszti eszemre hagyatkozva átnézem az összes játékot. Nyilván minden kiálló csavart, szöget jól behúzatom, éleket lekerekítem, akár csiszológéppel. Mondjuk a barkácsasztal fiókját Lőrike fiam már sikeresen kioperálta, de biztos vagyok benne, hogy ez nem az én hibám…  Azóta úgy visszaszereltem, hogy hiába ráncigálja a rosszcsont, már csak gomb van rajta, ki sem tudja húzni. Ezeken kívül például tudom ajánlani azt a különleges olajat, ami festék helyett van kitalálva. Tulajdonképpen arra jó, hogy ha a gyerek a szájába veszi mondjuk a játékkalapácsot, amit a kedves apuka előtte nyilván szépen lefestett neki, ne kerüljön a gyerekbe mindenféle káros dolog. Ezt az olajos mázat nyugodtan szopogathatja, mert direkt erre lett kitalálva.

Tervezel még valamit ezeken kívül?

Most van egy fölösleges dobozom. Annak ki szeretném hajtani az oldalait, és gyerekasztalt meg padokat szeretnék a mászóka alá. Tehát érdemes nyitott szemmel járni, mert az ilyen kis apróságok, mint egy doboz, sokszor jó ötleteket rejtenek magukban.