Fárasztó, de megéri – a diákmunkáról

Van, hogy a szülő nem tudja megadni gyermekének a heti vagy havi zsebpénzt. Ilyenkor, hogy mégse maradjunk nyári költőpénz nélkül, érdemes diákmunkát keresni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 27. hslaszlo

Diákmunkát az vállalhat, aki elmúlt már 16 éves, és nappali tagozatos tanuló. A munkához iskolaszövetkezeteken keresztül lehet hozzájutni, ehhez arra van szükség, hogy tagok legyünk. A jelentkezéshez szükségünk lesz egy nappali tagozatos iskolalátogatási igazolásra, adókártyára, TAJ kártyára, személyi igazolványra és bankszámlára. Iskolaszövetkezetenként változóan részjegyet is kell váltanunk a belépéskor, aminek ára 500 és 1000 Ft között van. Ezt a befizetett összeget a kilépéskor visszaadják.

 

Általában több munkalehetőség közül lehet választani, de a leggyakrabban a pénztáros, takarító, szórólapos, telefonos, és árufeltöltő munkakörökkel lehet találkozni. Eleinte a diáknak kell hívogatni a céget, és ha kitartó, akkor bizony hamar kaphat munkát. Később, ha jól teljesít, már őt fogják keresni újabb munkalehetőségekkel. Az átlagos bér 500-600 forint között van, de néha – a feladattól függően – lehet magasabb is. A diákmunkával megkeresett összeg nem sok, de éppen elég lehet zsebpénznek, arról nem is beszélve, hogy az iskolába járó fiatal megtapasztalhatja a munka nehézségeit, és a nehezen megkeresett pénzének az értékét is jobban fogja érezni.

És hogy milyen is diákmunkásként dolgozni, arról álljon itt egy gyakorló fiatal személyes vallomása: Körülbelül három éve kezdtem. Általában jó hangulatban telik a munkával töltött idő, köszönhetően a jó társaságnak. Volt, akivel később is együtt dolgozhattam. Nem voltak nehezek a feladatok, de azért kifáradtam a nap végére. Az első „állásomat” egy barátomnak köszönhetem, ő ajánlotta, hogy lépjek be a szövetkezetbe. Nevét említve egyből munkát is kaptam, és így a haverommal dolgozhattam együtt. Kicsit rosszul esik, hogy van, amikor ugyanannyit, vagy többet is dolgozunk az állandóra felvett alkalmazottaknál, és kevesebb fizetést kapunk mint ők, de ehhez hozzá kell szokni. Összességében nézve megéri diákmunkát vállalni, mert ha rendszeresen dolgozunk, akkor hamar össze lehet szedni a nyári költőpénzt.

Az iskolaszövetkezetekről és a diákmunkáról bővebben lehet olvasni:
http://www.iskolaszovetkezetek.hu/index.php/a-munkavallalas-feltetelei.html

Iskolaszövetkezetek:
http://www.iskolaszovetkezetek.hu/index.php/orszagos-diakszoevetkezet-lista.html
http://www.minddiak.hu/
http://www.furgediak.hu/
http://www.muisz.hu/diakmunka/
http://www.rebusz.hu/