Fejleszd gyermeked könyvekkel – Könyvolvasás Világnapja

Tegnap volt a könyvolvasás világnapja! Most megmutatjuk, hogy miért fontos és mégis milyen típusú könyveket érdemes gyermekünk kezébe adni, csecsemőkortól egészen a kisiskolás kor végéig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 24. Babafalva

A könyvek minden életkori szakaszban fontos szereplői a gyerekek fejlődésének: a csecsemők segítségükkel tanulják a hangokat, szavakat, a nagyobbacskák velük ismerik meg a világot és engedik szabadjára a fantáziájukat. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok az április 23-i Könyv Világnapja Alkalmából gyűjtötte össze, miért fontos könyvet adni a gyermekek kezébe az egyes életkori szakaszokban.

Könyvet a gyereknek

  1. 0-1 év – Babakorban kell elkezdeni!

Azt gondolhatnánk, a gyermekek életében elsőként a beszéd kialakulásakor fontosak a könyvek, pedig már csecsemőkorban érdemes bevetni a betűk és a színes formák varázserejét. A babákat ugyanis megnyugtatja a meseolvasás, még akkor is, ha a szöveget nem értik. A mesekönyv azonban nemcsak nyugtat, jelentős szerepe van a tanulásban, fejlődésben is: a gyerekek az alapvető formákat, színeket a könyvekből is megismerhetik, megtanulhatják. Az első könyvek rendkívül fontosak a beszéd kialakulása előtti években, hiszen a gyerekek a szülőt utánozva ekkor próbálgatják az első szavak kiejtését.

Milyen könyvet? A legkisebbeknek puha, színes, leporelló „könyveket” ajánlunk, amelyek egyszerű ábrákat, történeteket tartalmaznak, és amelyeket könnyen meg is tudnak fogni. Jó választás lehet a színes-csipogós fürdőkönyv, amit akár még a fürdetéshez is magával vihet, az altatást pedig olyan könyvek segíthetik, mint például Gróh Ilona Ringató című könyve, amelyből nyugtató dalokat énekelhetünk a kicsinek.

  1. 1-3 év – Mesekönyv a beszédfejlődésért

A szakértők szerint a rendszeres meseolvasás a korai gyermekkorban, az egyik legjobb szellemi fejlesztő módszer. Ebben a korban fontos, hogy gyermekünk megértse az őt körülvevő környezetet, az élet történéseit, az ok-okozati összefüggéseket, amelyhez egyszerű és hatékony segítséget nyújtanak a könyvek. A beszéd ebben a korban fejlődik leginkább, ezért fontos, hogy a mesélés révén gazdagítsuk a gyermekek szókincsét, segítsük szövegértésüket.

Milyen könyvet? 1-3 éves korban olyan könyveket ajánlunk, amelyek a hétköznapokról szólnak. Akár saját magunk is írhatunk/rajzolhatunk kis történeteket, amikben gyermekünk a főszereplő, a cselekmény pedig egy vele megtörtént eset. Berg Judit mesekönyveivel nem hibázhatunk, hiszen Rumini kalandjait, de a Hisztimesék és a Meseleves című köteteit is nagyon szeretik a gyerekek.

A cikk itt folytatódik!