Feketelistára került az abortuszt megtagadó szülésznő Svédországban

Ellinor Grimmark 40 évesen döntött úgy, hogy feladja korábbi munkáját és szülésznő lesz. Évekig tanult, hogy valóra váltsa álmát – hogy kisbabákat segítsen a világra. Csakhogy hamarosan feketelistára került, mert elítéli az abortuszt. Ellinor egy hosszú jogi vita középpontjába került, s amelynek kimenetele komoly befolyással bírhat a lelkiismereti szabadságra Svédországban és egész Európában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 10. Családháló

Grimmark, aki elkötelezett keresztény, tudta, hogy sok szülésznő vesz részt abortuszokon, de feltételezte, hogy a kórház, ahová leszerződött, megérti majd, hogy lelkiismereti és vallási okokból nem támogatja, következésképpen nem asszisztál terhesség-megszakításokhoz.

Ellinor nem alaptalanul feltételezte az intézmény elfogadó magatartását: egy 2007-es svéd felmérés szeirnt a svéd szülésznők 35 százaléka soha nem asszisztált abortuszoknál. Ám Grimmark alábecsülte a hatóságok elszántságát, amely arra irányul, hogy „kigyomlálják” az abortuszellenes attitűdöt. 2013 tavaszán, amikor Ellinor épp az utolsó félévét végezte a főiskolán, megkérte annak a kórháznak az egyik orvosát, ahol dolgozni akart a diploma megszerzése után, hogy hallgassa meg az abortusszal kapcsolatos álláspontját.

Az orvos reakciója döbbenetes volt: „Mégis hogy képzeli, hogy ilyen hozzáállással szülésznő lehet?” – hangzott a felháborodott kérdés.  Néhány nap múlva Ellinor sms-ben értesült róla, hogy nem kap állást a kórházban. Ellinor ezután több kórházba is jelentkezett, mindenhol jóelőre közölve abortusszal kapcsolatos meggyőződéseit. Mindenhol elutasították a felvételét.

Miután Ellinort ennyi elutasítás érte értékrendje miatt az egyébként magát rendkívül széleslátókörűnek hirdető Svédországban, egy norvég kórházban helyezkedett el, ahol tökéletesen természetesnek és elfogadhatónak találták arra irányuló kérését, hogy nem akar abortuszokon asszisztálni. Naponta 8 órát autózott, hogy dolgozhasson. Végül férjével és gyermekeivel úgy döntöttek, hogy átköltöznek Norvégiába.

Eközben Ellinor pert indított a kórház ellen, amelybe elsőként jelentkezett Svédországban, s ami olyan élesen elutasította őt. Ellinor ügyvédje feltette a kérdést a kórház igazgatójának, hogy vajon elképzelhetőnek tartja-e, hogy valaki, aki abortuszellenes, és ezért elutasítja a terhességmegszakításokon való jelenlétet, akár csak átmenetileg is dolgozhasson az intézményben. Az igazgató válasza rövid, és egyértelmű volt: „Teljességgel lehetetlen!”

via