Fel kell készíteni a gyermekeket az életre

Az akadémiai tudás megszerzése mellett az iskolának fel kell készítenie a gyermeket az életre is: a társadalmi kapcsolatoktól a pénzügyi és állampolgári ismeretekig – vélik az Egyesült Királyság oktatáspolitikusai. Azon dolgoznak, hogy a fiatalokat olyan tudással vértezzék fel, amellyel nehezebben válhatnak bűnbandák áldozataivá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 12. Család.hu

A jelenleginél jobban be kellene avatkoznia az államnak a gyermeknevelésbe – véli Anglia gyermekügyi ombudsmanja. Anne Longfield hivatalának minap bemutatott jelentésében az áll, hogy Manchester lakosságának megfelelő, vagyis nagyjából 580 ezer gyermek annyira sebezhető, hogy az államnak be kellene avatkoznia az érdekükben, közvetlen segítségnyújtással vagy támogatással.

Összesen mintegy 200 ezer gyermek szenvedett el valamilyen traumát vagy vált zaklatás áldozatává, és nagyjából 46 ezer angol fiatal működik együtt bűnbandákkal. A BBC 5 Radio műsorában a gyermekügyi biztos arról beszélt, hogy rettenetes helyzetbe tudják sodorni magukat akár tízéves gyerekek is, akik ezrével csapódnak bűnözőkhöz önszántukból vagy némi ráhatással.

Az ombudsman szerint Angliában tömegével használják fel a bűnözők a gyermekeket pénzmosásra, legtöbbször a fiatalok tudtán kívül. Sok esetben a közösségi médián találják meg és fűzik be a gyermekeket, vagyis akár a szülő mellett a kanapén üldögélő gyermek is lehet bűnszervezet áldozata a család tudta nélkül – figyelmeztetett Anne Longfield.

A gyermekek tömeges kriminalizálódása mögött sérülékenységük, hiszékenységük és tapasztalathiányuk áll. Egyszerűen a többségnek fogalma sincs arról, mi az a pénzmosás, és azzal sincsenek tisztában, hogy ez bűncselekménynek minősül.

Sokakat használnak fel drogfutárnak is, és a szerencsésebb ifjak nem zsarolás hatására, hanem zsebpénzük gyors kiegészítéséért vállalják el a mocskos munkát. Az ombudsman jelezte, a probléma nem csak a legszegényebb családok gyermekeit érinti, hanem a középosztálybelieket, vagy tehetősebbeket is. Őket azért szervezik be előszeretettel a bűnözők, mert kisebb a valószínűsége, hogy az utcán járőröző rendőrök éppen a láthatólag jobb sorból való fiatalokat vennék tüzetes ellenőrzés alá.

A cikk itt folytatódik!