Felére csökkent az terhességmegszakítások aránya!

Az elmúlt nyolc év jelentős változásokat hozott az egészségügyben. Az abortuszok száma majdhogynem megfeleződött, viszont jelentősen nőtt a császármetszések aránya. Kétszer annyian vették igénybe az egynapos (ambuláns) sebészeti ellátást, mint korábban, a járóbetegellátás 64-ről 67 millióra nőtt – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (újabb nevén NEAK) adataiból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 17. Gyarmati Orsolya

A leglátványosabb változások a fekvőbeteg-ellátásban láthatóak. A terhességmegszakítások száma majdhogynem megfeleződött: 42 ezerről 26 ezerre csökkent – írja az Inforádió. Aggasztó viszont a császármetszések aránya, amely a vizsgált nyolc év során 2:1 arányról 1,4:1-re változott, ám egyes kórházakban már 1:1-nél tartanak, ami azt jelenti, hogy minden második szülés császármetszéssel végződik.

A szenvedélybetegségek arány felére csökkent: a 2008-as nem egészen 5,5 ezer alkoholfüggőséggel kórházba kerülő beteghez képest 2016-ban ez a szám kétezernél is kevesebb volt. Nőtt ugyanakkor a drogfüggők száma: 2008-ban 200-an, tavaly 400-an kerültek pszichiátriára.

A témáról részletesebben itt olvashatsz!