Férfiak is startolnak a „kisgyerekes” munkákra

Nem sokan ugyan, de apák érdeklődnek a Munka kisgyermekkel (MuKi) program iránt, s sokan már részt is vesznek benne. A foglalkoztatás-bővítő projektben képzéseket tartanak, munkaerőt közvetítenek, tanácsot adnak. Lehet jelentkezni, több tucat gyerekesnek sikerült munkába állni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 09. Családháló

Nem sokan ugyan, de apák is részt vesznek, érdeklődnek a Munka kisgyermekkel (MuKi) program iránt. A foglalkoztatás-bővítő projektben képzéseket tartanak, munkaerőt közvetítenek, tanácsot adnak. Lehet jelentkezni, több tucat gyerekesnek sikerült munkába állni.


Az információhiány és az atipikus foglalkoztatás hazánkban hiányzó kultúrája az oka, hogy nehéz kisgyermekesként visszatalálni a munka világába.  A Munka kisgyermekkel program kommunikációs vezetője szerint nagyon kevés a pozitív minta mind a cégek, mind a szülők részéről – ebből következik a bizalmatlanság mind a cég részéről a munkavállaló, mint a munkavállaló részéről a cég rugalmasságát illetően.

Az indulás óta körülbelül 800-900 anyukával-apukával kerültek kapcsolatba, ennyi szülőt tartalmaz jelenleg az adatbázisuk. Ebből százhatvanan kapnak személyiségfejlesztő, illetve nyelvi, informatikai képzést, és nagyjából százötvenen szerződtek le. Jelenleg a megüresedett képzési helyekre is várnak még szülőket, a munkaközvetítői szolgáltatásuk pedig folyamatos – elsősorban olyan édesanyák/édesapák jelentkezését várják, akik legkésőbb 2013. őszén vissza szeretnének menni dolgozni.

Képzésben eddig mintegy 120 fő részesült, a tréningek február óta zajlanak folyamatosan, még május-júniusban is. Ezzel kapcsolatban Németh Sarolta elmondta, a három hónapja indult munkaközvetítési szolgáltatáshoz személyesen fel kell mérniük a szülőket, korrigálniuk kell az önéletrajzaikat, és próba-állásinterjúztatniuk kell őket. A felmérés eddig kb. 160 fő esetében történt meg. Eddig majdnem 30 kismama helyezkedett el – noha a szolgáltatás még csak 3 hónapja zajlik. Kiemelte, a szülőkkel párhuzamosan a cégeket is képezik, nekik az atipikus foglalkoztatással kapcsolatos érzékenyítő képzést, illetve folyamatos tanácsadást biztosítanak.

Kinek mit nyújt pontosan a MuKi?

Megtudtuk, a MuKi-t egyre több cég keresi meg csatlakozási szándékkal, a KKV szektorból van egyre nagyobb az ügyfélkörük.

Az állásajánlók jellemzően atipikus foglalkoztatást kínálnak, de több olyan szülő van viszont, aki nem feltétlenül igényli ezt. Általában képzett, egy vagy több diplomával rendelkező szülők keresik őket, de van példa középfokú végzettséggel rendelkező kismamákra is. A projektben jelenleg két kispapa vesz részt.

A programban való részvétel feltételei