FICSAK: Javul a demográfiai helyzet Magyarországon

Magyarországon nő a születések száma, amiben a kormány családpolitikai intézkedései nagy szerepet játszanak - közölte Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója, aki szerint a családok megerősítésén, a gyermekvállalás ösztönzésén múlik nemzetünk jövője.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ficsak
2018. február 22. Közlemény

Király Nóra, a FICSAK alapítója közleményt adott ki, amelyben megfogalmazza, a magyar társadalom hosszú időn keresztül demográfiai katasztrófa felé tartott, de az elmúlt években javuló tendenciáknak lehetünk szemtanúi. Mint kifejti, a hosszú távú népesedési folyamatok vizsgálatánál ahhoz, hogy valós képet kapjunk, nem elég a születési és a halálozási adatokból kiindulnunk. A reális képhez viszonyítani kell, méghozzá a szülőképes korú nők számát alapul véve, hiszen ők azok, akik gyermeket vállalhatnak ma Magyarországon. Mivel számuk – a 80-as években kezdődött demográfiai lejtmenet miatt – csökken, nem lehetséges, hogy a születésszám azonnal növekedésnek induljon – fogalmaz.

Azt, hogy a szülőképes korú nők mekkora arányban vállalnak gyermeket, a termékenységi arányszám fejezi ki, ez az arányszám pedig 2011 és 2015 között 1,23-ról 1,45-re emelkedett – írja közleményében Király Nóra, hozzátéve hogy az EU-s átlag ugyanakkor 0,01 pontos csökkenést mutat. Kizárólag Lettországnak és Litvániának sikerült ebben a négy évben a magyarországihoz hasonló ütemben növelnie az arányszámot – derül ki a tájékoztatásból.

Azonban még ezzel sem lehetünk teljesen elégedettek, hiszen ahhoz, hogy egy társdalom képes legyen önmagát reprodukálni, fenntartani, 2,1 pontos arányszámra van szükség – írja a szervezet közleményében.

Míg Magyarországon a nem EU-s tagország állampolgárai által világra hozott gyermekek aránya az összes születéshez képest 2015-ben csupán 0,5% volt, addig Belgiumban 12%, Németországban majdnem 13%, Franciaországban pedig kis híján 14% ez az arány – tért ki rá Király Nóra. Elgondolkodtatónak nevezte az adatsort, amely a születések számának növekedését mutatja az EU-ban 2013 és 2015 között és hogy a megszületett gyermekek hány százaléka Unión kívüli állampolgár. Míg Magyarország 3%-os születési szám növekedését tekintve a nem EU-s állampolgárok által világra hozott gyermekek száma 16%-os csökkenést mutat, addig például Németországban a 8%-os össznövekedés mellett 20%-kal nőtt a nem EU-s országok állampolgárainak születésszáma – olvasható a közleményben.

“Összességében megállapítható, hogy míg más országok bevándorlással kezelik a demográfiai problémáikat, kitéve magukat a párhuzamos társadalmak kialakulásának, kultúrájuk, életformájuk, identitásuk veszélyeztetésének, addig Magyarországon nő a születések száma, amiben a kormány családpolitikai intézkedései nagy szerepet játszanak” – fogalmazott a Fiatal Családosok Klubjának alapítója. Azt is hozzátette, hogy Magyarország más európai és az OECD-országokkal való összehasonlításban kiemelkedően sok forrást biztosít családpolitikára és üdvözölte a kormány családok támogatását érintő kezdeményezéseit, döntéseit.