Fizetnek a háziorvosnak a szülők, hogy a gyerek ne kapja meg az egyébként kötelező védőoltásokat

Egyre több szülő hajlandó akár fizetni is azért, hogy a gyerekük ne kapja meg a kötelező védőoltásokat. A szakmai szervezetek szerint ilyen esetben sérülnek a gyermek jogai, ráadásul az édesapák és édesanyák a lurkó társait is veszélybe sodorják. Olvass tovább a részletekért!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 05. FemCafé

Fizetnek a szülők, hogy a gyerek ne kapjon oltást

Sok magyar szülő hajlandó fizetni is azért, hogy a gyereke ne kapja meg a kötelező védőoltásokat, derül ki az ATV riportjából. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint a gyakorlat nyílt titok a háziorvosi szakmában; azt mondja, vannak olyan szülők, akik több száz kilométert utaznak, hogy egy háziorvos anélkül pecsételje le az oltási könyvet, hogy beoltotta volna a lurkót.

“Nem tudjuk bizonyítani, hogy valamilyen, akár anyagi ellenszolgáltatásért vállalnák a csalást az orvosok, én feltételezem, hogy adott esetben maguk is hisznek az oltásellenességben, és ezt valamiféle küldetésnek tekintik” – nyilatkozta Póta.

A másfél éves korig kötelezően beadandó védőoltásoknak már a nevében is benne van, hogy kötelezőek – nem véletlenül. Melles Márta járványügyi szakértő szerint sérülnek a gyermek jogai, ha nem kapja meg őket, a vakcinák ugyanis olyan súlyos, fertőző betegségek ellen védenek (például szamárköhöghés vagy diftéria), amelyek esetében akár életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak. Ha a lurkó nem kapja meg a vakcinát, könnyebben kialakulhat nála az adott betegség, emiatt pedig a társai körében is elterjedhet – az a szülő tehát, aki nem adatja be a kötelező védőoltásokat, nemcsak a saját gyerekét, hanem másokét is veszélyezteti.

A cikk folytatását itt olvashatod el!