A fogadalom valódi (h)arca

Coach-ként már sokszor szembe jött velem a fogadalom témája. Vagy azért, mert az ügyfeleim újév múltával kétségbe esve fordulnak hozzám, hogy „Pedig most úúúúúúúgy elhatároztam, miért nem vagyok képes mégsem változtatni?”, vagy azért, mert szakmai véleményemet kérik a „fogadalmak lélektanáról” (igen, ez a cikk is valami hasonló apropóból íródott).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 02. Dívány

Arról nem is beszélve, hogy egy időben magam is gyakorlott fogadkozó voltam – és természetesen a fogadalmaim többnyire a fogyókúra körül forogtak. Ám, én is meguntam, hogy sosem sikerül a dolog, és ott volt a szakmai része, ami meg fúrta az oldalam – szóval minden adott volt ahhoz, hogy beleássam magam a témába, aztán azt, amit találtam, összerendezzem a magam tapasztalatával. És a következő eredmény jött ki:

  • A fogadalom mindig valami nagy és jelentős dologra szól – igen, még az is, hogy lefogyok 5 kilót. Mert Te lehet, hogy „csak” az 5 kilót látod, és itt a szarvashiba – holott azt kellene látnod, hogy ez milyen nagy változások árán érhető el.

  • A fogadalomra fel kell készülni – még az 5 kilóra is, nemhogy az olyan komplex dolgokra, mint pl. az életmódváltás. Tessék tudomásul venni, hogy a nagy és jelentős változások azért nagyok és jelentősek, mert nem fogjuk tudni egyik pillanatról a másikra, csakis akaratunknál fogva véghez vinni. Az ilyesmi rettenetesen ritka, és tapasztalataim szerint csak a kívülállóknak tűnik úgy, hogy kizárólag az akarat elég volt hozzá. Régen fogadalmat csak úgy tettek emberek, hogy érezték, ez valami nagy, fontos, szent dolog, tehát nem csak úgy odamondjuk. A kimondott szó esküvel, fogadalommal tett megerősítésének, bizony következményei voltak – így nem is dobálóztak vele olyan könnyen. Nem volt véletlen, hogy pl. a házassági fogadalmat hosszas udvarlási és jegyességi időszak előzte meg – mintegy felkészülésként a házassági fogadalom utáni új életszakaszra. Vagy akár a papi, szerzetesi és apácafogadalmat is így emlegethetjük: évekig tartó tanulás, lelki felkészítés előzte meg a fogadalmat, és így a fogadalomtevők pontosan tudták, mire is vállalkoznak a fogadalommal, miben változik meg az életük – és készen is álltak erre a változásra.

A cikk itt folytatódik!