Fogamzásgátlás szoptató anyáknak

Most, hogy megérkezett a baba, itt az idő beleszokni az anyaság új szerepébe. S amellett, hogy az alvásmegvonás tüneteivel küzdünk - bevásárlás pizsamában, azonnali elalvás vacsora után, szúnyókálás nyilvánosság előtt - még a fogamzásgátlásra is muszáj odafigyelni. Teherbe esni közvetlenül szülés után ugyanis nagyon is lehetséges.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 18. Gyarmati Orsolya

Most, hogy megérkezett a baba, itt az idő beleszokni az anyaság új szerepébe. S amellett, hogy az alvásmegvonás tüneteivel küzdünk – bevásárlás pizsamában, azonnali elalvás vacsora után, szúnyókálás nyilvánosság előtt – még a fogamzásgátlásra is muszáj odafigyelni. Teherbe esni közvetlenül szülés után ugyanis nagyon is lehetséges.


A várandósság után a legjobb dolog a szervezet számára a pihenés. Ha azonban nem kizárólag anyatejjel tápláljuk kisbabánkat, a petesejtérés akár már három héttel szülés után megindulhat. Íme három tipp, ami szoptatás mellett is használható, hatékony és biztonságos.

Spirál

A spirál (IUD, IUS, méhen belüli eszköz) lényege, hogy felhelyezve megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, illetve a spermiumok eljutását a petesejthez azáltal, hogy megváltoztatja a méhnyálkahártya állapotát, és alacsony hormontartalmú anyagot bocsájt ki. Spirált szülés után szinte azonnal fel lehet tetetni, előnye pedig, hogy miközben nagyon biztonságos, eltávolítása után azonnal visszaáll a termékenység, ellentétben a fogamzásgátló tablettákkal.

Implantátciós fogamzásgátlás

A bőr alá helyezett hormon-alapú implantátum, amelyet általában a felkarba ültetnek be olyan hormont tartalmaz, amely folyamatosan progeszteront juttat a véráramba, megakadályozva ezzel, hogy a petesejt kijusson a petefészekből, illetve, hogy a spermiumok áthatolhassanak a méhnyálkahártyán. A módszer 99,95 százalékos biztonságot nyújt három éven át, és hasonlóan a spirálhoz még a kórházban felhelyeztethető szülés után, írja a www.care2.com.

Fogamzásgátló injekció

Vannak nők, akik idegenkednek a fenti két módszertől. Számukra a fogamzásgátló injekció megoldást jelenthet, amit pontosan három havonta kell beadni. Nagyon hatékony, viszont hátránya, hogy súlygyarapodást okozhat, illetve abbahagyása után sokkal nehezebben tér vissza a termékenység, mint pl. a tabletták esetében.

De én mindig tablettát szedtem…

Még ha meg is szoktuk a tablettát, vagy a pesszáriumot, ezek nem mindig a legjobb megoldások szülés után. A kombinált (ösztrogén + progeszteron) tabletták trombózist okozhatnak, márpedig a vérrögképződés alapból kockázati tényezőnek számít két hónappal szülés után. Ha tehát mindenáron tabletta-, vagy pesszáriumpártiak vagyunk, két választásunk van:

– várjuk meg a hat hetes szülés utáni kontrollt a tabletta, vagy a pesszárium használatának elkezdésével

– rögtön szülés után, szoptatás mellett is el lehet kezdeni a minitablettát, vagyis a kizárólag progesztint tartalmazó fogamzásgátlót. Arra kell csupán ügyelni, hogy mindig ugyanabban az órában vegyük be, máskülönben a módszer nem hatékony.