Fogházba küldenék Geréb Ágnest

Az ügyészség azt szeretné, ha Geréb Ágnes ügyében a 2012-ben kihirdetett és jogerőre emelkedett ítélet hatályát állítaná vissza a Fővárosi Ítélőtábla – tudtuk meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivőjétől. Csiha Gábor helyettes főügyészt a vádhatóság által a nemrég újra bíróság elé került ügyben benyújtott fellebbezésről kérdezte lapunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 21. MNO

Geréb Ágnest öt évvel ezelőtt, másodfokon két év letöltendő fogházbüntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltásra ítélte az ítélőtábla, azonban a szülész-nőgyógyász védője később perújítást kezdeményezett, újabb szakértői véleményekre hivatkozva. Ennek nyomán az ügy újra a Fővárosi Törvényszék elé került, ahol idén tavasszal két év felfüggesztett fogházra és nyolc év eltiltásra enyhült a büntetés.

Mind a vád, mind a védelem fellebbezett, így az ügy újfent a táblabíróságon folytatódik. A törvényszék két esetet tárgyalt újra. Az egyiknél egy magzat válla elakadt a szeméremcsontban, Geréb Ágnes pedig – a szabályok megsértésével – intravénásan oxitocint adott be a szülő nőnek, ami méhösszehúzódást okozva tovább rontott a kritikus helyzeten. Tetézte a bajt a vád szerint egy rosszul végrehajtott műfogás – ez eltörte a gyermek gerincét, aki meghalt, testét csak kórházba szállítás után tudták kivenni a szülőcsatornából.

A második perújítással érintett eset egy ikerterhességből alakult ki. Miután a szülésnél komplikációk léptek föl, Geréb Ágnes ugyancsak megsértette a szülésvezetés szabályait; nem végzett folyamatos keringésvizsgálatot, nem alkalmazott megfelelő infúziót, sem méhűri vizsgálatot és burokrepesztést – sorolta mulasztásait a 2012-es ítélet, lefektetve, „a vádlott nem vezette, csak követte a szülést”. A másodikként születő ikert később elvesztették, mert oxigénhiány és agykárosodás következett be nála.

Áprilisban a Gimesi Ágnes által vezetett törvényszéki tanács úgy határozott, az első eset kapcsán elutasítja a perújítást, mivel a védelem nem tudott olyan újdonságot felmutatni, amely a korábbi ítélet felülbírálását indokolná. A másik tragédia vonatkozásában viszont részben elfogadta a vádlott és ügyvédje álláspontját – ezért enyhítették a letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre.

Kimondta a törvényszék: a szakértői vélemények nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a csaknem 14 évvel ezelőtt beállt halálhoz Geréb Ágnes magatartása vezetett, nem pedig más, például egy méhen belüli fertőzés, mely ugyancsak okozhat agykárosodást. A megállapított bűncselekmény így a második esetben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés minősített esete helyett csak az enyhébben minősülő alapeset lett. A bíróság tehát azt mondta, hogy a vádlott mindkét esetben megsértette foglalkozása szabályait, ám a másodiknál a halál és e között az ok-okozati összefüggés nem teljes mértékben alátámasztott.

– Ez az, amit most az ügyészség elsősorban vitat – mutatott rá Csiha Gábor, aki elismerte, a több mint tíz éve, boncolás nélkül elhamvasztott testből már nem lehetséges kimutatni, hogy volt-e fertőzése vagy sem, az iratok viszont a vádhatóság szerint világosan cáfolják a fertőzésre vonatkozó álláspontot.

A cikk itt folytatódik!