December 3: Fogyatékos Emberek Világnapja

A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából ünnepi gálán adták át a Nemzeti Színházban a Fogyatékosbarát munkahely és a nevelőszülői díjakat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fogyatékos
2017. december 03. Család.hu

Fogyatékosbarát munkahely díj kiosztása, nevelőszülői díj átadása, különleges ünnepi gála – ezek az elemei a Jobb velünk a világ! gálának, melyet pénteken rendeztek meg a Nemzeti Színházban a december 3-ai Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából.

Közös az ünnep

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kijelentette: ez a fogyatékos és nem fogyatékos emberek közös ünnepe. Czibere Károly úgy fogalmazott: befogadó társadalom nem épülhet anélkül, hogy a fogyatékossággal élők ne legyenek annak része. Szükség van arra, hogy aktív, egyenrangú, látható polgárai legyenek a nemzetnek. A kormány nem szeretné, ha elkülönítve, intézményekbe szorulva élnének. A következő években az intézményekben élő 20 ezer fogyatékos ember fele korszerű, családias házakba költözhet. A családjukban élő embereket támogató civil szervezetek támogatására pedig 103 milliárd forintot fordít a kormány a következő három évben. Kijelentette: fontos feladat a foglalkoztatás bővítése is. Mint mondta, nem lehetséges ez a világnap anélkül, hogy ne hívnák fel a figyelmet a szemléletformálásra. Példaként kell állítani azokat, akik a legtöbbet teszik a fogyatékosokért.

Támogatni kell egymást

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Jobb velünk a világ! program szóvivője arról beszélt, nehéz gyermekként megélni a fogyatékosságot. Az alapítvány célja, hogy buzdítsa, bátorítsa a sorstársakat. A társadalom azt ismeri, hogy akik valamilyen sérültséggel élnek, csak annyira képesek, hogy elvégezzék az iskolát. Később gyakran védett munkahelyen dolgoznak egy asztal mögött. Pedig ennél sokkal több érték van bennük.

Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója kijelentette: a munkahelyeket érintő elismerés célja, hogy egyre több cég foglalkoztasson tudatosan fogyatékos munkavállalókat, ennek érdekében végezzenek fejlesztéseket is. Amelyik vállalkozás ezt megteszi, két évre elnyerheti a Fogyatékosbarát Munkahely díjat. Idén 28 szervezet pályázott, a jelentkezők 70 százaléka nagyvállalat.

Nevelőszülői díjat azok kaphatnak, akik vállalják, hogy fogyatékos gyermekeket nevelnek. Kovács Éva, a Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetője elmondta, a szervezet másodszor ad át ilyen elismerést. Azért fontos kiemelni a nevelőszülők munkáját, mert kevés figyelem éri őket, leginkább csak akkor tesznek róluk említést, amikor valamilyen probléma merül fel. Ritkán méltatják azokat, akik erejükön felül vállalják, hogy nehéz sorsú gyermekekről gondoskodnak.

Fölösleges a megkülönböztetés

A karok nélkül lábujjaival zongorázó Liu Wei is részt vett az eseményen. A China’s Got Talent című tehetségkutató korábbi versenyzője 10 éves korában vesztette el a kezeit, 20 éves korától lábbal zongorázik. Szerinte fölösleges kettéválasztani a fogyatékos és nem fogyatékos embereket, hiszen nem tesszük ezt a csúnya és a szép, a gazdag és a szegény emberekkel sem. Kijelentette: nem szerencsétlen az élete, mindenkinek megvan a maga problémája. Nem a hátrányokkal kellene foglalkozni, hanem a célokért küzdeni. Ha ő elhiszi magáról, hogy nincs vele gond, megkapja másoktól a tiszteletet. Ha sajnáltatja magát, akkor másokból is sajnálatot vált ki, erre pedig nincs szüksége.