Fontos az újszülöttek és a csecsemők természetes táplálása

Augusztus első hetében több mint 120 országban - köztük Magyarországon - ünneplik a Szoptatási Világhetet - tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 03. bencze.aron

Augusztus első hetében több mint 120 országban – köztük Magyarországon – ünneplik a Szoptatási Világhetet – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság.


Az anyatej a csecsemő fontos tápláléka. Nemcsak minőségével, hanem kalóriatartalmával is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye, amelyek az energia és tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék) optimális bevitele mellett a szervezet védekező rendszerének erősítésében is jelentős szerepet játszanak. A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt, mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében. A szoptatás fontos az anya és gyermeke lelki egészsége szempontjából is. A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára. Éppen ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága idén, a Családok Évében különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet az újszülöttek és csecsemők természetes táplálására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Előfordul azonban, hogy különböző okok miatt egy anya nem tud szoptatni – nekik támogatásra van szükségük. A társadalmi felelősségvállalás jegyében arra kérjük az anyákat, hogy aki teheti, feleslegessé váló anyatejét a védőnők segítségével juttassa el azoknak, akik nem tudják ily módon táplálni csecsemőjüket. Többek között az anyatejes táplálás támogatására indult néhány évvel ezelőtt a “Bababarát Kórház” kezdeményezés, amely a nemzetközi adatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés, amely megfelelő minőségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A szoptatás kérdése a “Közös Kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott. Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte “Bababarát Kórház”-ak és “Bababarát Terület”-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal. A “Bababarát” kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges. Magyarországon jelenleg 16 “Bababarát Kórház” működik.