Mert kell? – független szakértő védi ezentúl a melegek jogait minden ENSZ-tagországban

Független szakértő kiállításáról határozott az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa, akinek az lesz a feladata, hogy azonosítsa azoknak az erőszakos cselekedeteknek és diszkriminatív viselkedésnek a gyökerét, amelynek középpontjában az emberek nemi beállítottsága áll. A szakértő az esetekről jelentést tesz az egyes országok kormányainak, és egyúttal tanácsokat is ad, hogyan lehetne megvédeni az embereket az ilyen támadásoktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 22. Családháló

A határozat minden eddiginél egyértelműbb megnyilvánulása a melegjogoknak, mint emberi jogoknak, és sokan mérföldkőnek tartják azt, miközben a 47 tagországból csupán 23-an szavaztak rá, elsősorban Európából és Dél-Amerikából. Hat ország , köztük India, Dél-Afrika és a Fülöp-szigetek tartózkodott. A 18 ellene-szavazat Oroszországtól, Afrika több államától és a legtöbb muzulmán országtól származott. Albánia volt az egyetlen az Iszlám Együttműködés Szervezete tagországaiból, amely támogatta a határozat életbe lépését.

A határozat szövegében az áll, hogy „függetlenül politikai, gazdasági és kulturális rendszertől, az államoknak  kötelessége megvédeni minden emberi jogot és alapvető szabadságot.”

Gay rights activists march with flags and placards during a May Day rally in St. Petersburg May 1, 2014. Russians celebrate the coming of Spring and since communist times, Labour Day on the first day of May. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR3NDRV

Gay rights activists march with flags and placards during a May Day rally in St. Petersburg May 1, 2014. Russians celebrate the coming of Spring and since communist times, Labour Day on the first day of May. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR3NDRV

Randy Berry, az LGBTI Különleges Emberi Jogi Biztosa történelminek tartja a döntést, ám csalódását fejezte ki, amiért a határozat ellenzői úgy gondolják, hogy a független szakértő feladatkörének lényege az elítélés és a kritizálás lesz. A határozat elfogadását egyébként elsősorban a dél-amerikai országok indítványozták, hiszen a világon itt a legelőrehaladottabb a melegek és transzneműek jogi védelme.

A határozat tartalma alapján mostantól kezdve minden ENSZ-tagországnak együtt kell működni a független szakértővel.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a CitizenGO petícót indított, amelyet bárki aláírhat az interneten. A szervezet szerint a Közgyűlésnek át kell gondolnia a „szexuális irányultság és nemi identitás alapú erőszak és diszkrimináció független szakértőjének” hivatalát. Meg kell bizonyosodnia arról, hogy az ENSZ ezen a szerven keresztül nem indít nemzetközi kampányokat a családok lerombolása, és gyermekeink erkölcsi nevelése ellen. Az egyértelmű szavazat helyett történő tartózkodás nem helyénvaló, amikor a családjainkról és gyermekeink jövőjéről van szó. Nem állhatjuk meg szó nélkül, ha házasságunkat, családjainkat és gyermekeinket veszély fenyegeti. Nem lehet a helyzetre megoldás a fejlesztési segélyek visszavonása. Az ilyen irányú fenyegetésekkel nem vásárolható meg a gyermekeink egészséges testi-lelki fejlődése.”

A petíciót itt lehet aláírni.