Fűrész Tünde: Számok igazolják a családpolitikát

A 2010-es adatokhoz képest most közel 13 ezerrel több bölcsődei férőhely van Magyarországon - nyilatkozta Fűrész Tünde a közelmúltban létrejött Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Mint kifejtette, a kormány családpolitikájának köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv, a teljes termékenységi arányszám az 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re ugrott, de emelkedett a házasságkötések száma és kevesebb a válás és az abortusz is napjainkban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fűrész tünde
2018. március 20. Családháló, Magyar Idők

A hazánkban már több mint 35 éve tartó népességfogyásról és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért feladatairól is beszélt többek között Fűrész Tünde, a közelmúltban létrejött szervezet elnöke a Magyar Időknek adott interjúban. Mint mondta, 2010 előtt az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztériumban nem volt olyan ajtó, amelyre a „család” szó ki lett volna írva, az előző kormány a szociálpolitika részeként kezelte a családok ügyét és támogatását, a családpolitikai ellátásokat a segélyek főosztályán kezelték.

A KINCS elnöke szerint azóta rengeteg változás történt, ami visszaigazolja a jelenlegi kormány családpolitikáját és azt hogy az elmúlt nyolc évben megduplázódott a családokra fordított pénzek összege. Mint kifejti, annak ellenére nőtt a születések száma, hogy a gyermekvállalási korban lévők létszáma csökkent. “A házasságkötések száma 2010-hez képest megugrott, 42,5 százalékkal több házasságot kötöttek tavaly, mint 2010-ben. Kevesebb a válás és az abortusz is.”

Fűrész Tünde, aki a bölcsődei rendszer átalakításáért miniszteri biztosként felel kifejtette, hogy a különféle pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően folyamatosan nő a bölcsődei férőhelyek száma. “A 2010-es adatokhoz képest most közel 13 ezerrel több bölcsődei férőhely van Magyarországon. A legfrissebb, bár napról napra változó adatok szerint 102-vel több bölcsőde működik, mint a múlt évben.” Mint mondja, ezzel együtt évről évre nő a három év alatti gyermekeket nevelő, a munkaerőpiacra visszatérő nők aránya.

Az intézet munkájáról szólva Fűrész Tünde kifejtette, hogy céljuk kutatási eredményekkel döntéseket megalapozni és szakpolitikai javaslatokat tenni a kormány asztalára a népesedéspolitika területén. “Szeretnénk Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád nyomdokain a családpolitikai támogatások mellett a gyermekvállalás, a családalapítás lelki, mentális összefüggéseivel, a magyarok lelki egészségével és életminőségének alakulásával kapcsolatos kutatásokat is folytatni, elemzéseket végezni.”