Füstölgés türelmi időben

Január 1-től három hónapos türelmi idővel hatályba léptek a fokozottan szigorú dohányzási szabályok hazánkban. Körképünkben az új szabályozás részleteit és a Budapesti szórakozóhelyeken jelenleg tapasztalható helyzetet térképeztük fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 27. szabo.daniel

Január 1-től három hónapos türelmi idővel hatályba léptek a fokozottan szigorú dohányzási szabályok hazánkban. Körképünkben az új szabályozás részleteit és a Budapesti szórakozóhelyeken jelenleg tapasztalható helyzetet térképeztük fel.


Tény: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében.

Mint ismert, 2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Az Országgyűlés a törvény indoklása szerint az egészséghez, valamint az egészséges környezethez fűződő alkotmányos jogok megvalósulása és védelme érdekében, a méltányolható fogyasztási szokásokat elismerve hozta meg az új szabályozást.

A passzív dohányzás káros hatásaival szemben a magánszféra újabb területein is védelmet biztosító törvény újdonsága, hogy a bizonyos „dohányzás számára kijelölt” helyek kivételével megtiltja a káros szenvedély gyakorlását a zárt légterű helyiségekben, így a szórakoztató, vendéglátóipari helységekben és a munkahelyeken is. Bizonyos kivételekkel – ilyen lehet például a büntetés-végrehajtási intézmény, pszichiátriai intézet – dohányzóhely csak a helyiség bejáratától számított öt méteres távolságban jelölhető ki.

Amennyiben ezeken a helyeken, vagy közösségi közlekedési eszközön valaki megsérti a tilalmat, az üzemeltető köteles felhívni a figyelmét erre, és ha ez eredménytelen, úgy felszólíthatja a távozásra. A jogsértővel szemben egyébként egészségvédelmi bírságot szabható ki.

Lekerültek a hamutartók, de lehet kérni

Kíváncsiak voltunk, hogy a vendéglátók mennyire tartják be az új szabályokat, három kategóriába lehet sorolni a helyeket, van ahol teljes a tilalom, van, ahol külön kérésre adnak hamutartót, de vannak olyanok is bőven, akik a türelmi időszak végéig továbbra is engedik a dohányzást vendégeiknek.

A legtöbb vendéglőben, kocsmában azért levették az asztalokról a hamutartókat, figyelmeztető táblákon hívják fel a figyelmet a szigorításra. Ez a legtöbbször elég ahhoz, hogy a vendégek
szabálykövető része fogja magát, és kimenjen az utcára dohányozni – osztja meg velünk tapasztalatait egy terézvárosi kávézó alkalmazottja. Aki viszont nem tudja elképzelni társas életét cigaretta nélkül, az engedékenyebb helyet keres. körképünk azt mutatja, hogy a teljes
szabadságot csak a legolcsóbb talponállók vállalják, a legtöbb helyen csak külön kérésre adnak hamutálat. Az udvariasabb vendégek ilyenkor megkérdezik a körülöttük ülőket is, hogy nem zavarja-e őket a dohányfüst – meséli egy belvárosi pub felszolgálója.

A vendéglősök nem tapasztalnak drasztikus visszaesést

Az előzetes félelem az volt, hogy drasztikusan csökkeni fog a vendéglátóipari cégek forgalma, mert elmaradnak a dohányos vendégek. Ugyan még csak pár hét telt el a tilalom bevezetése óta, de ezt nem igazolták vissza beszélgetőpartnereink. Inkább hozzáigazították szokásaikat a dohányosok az új helyzethez, a korábban már munkahelyeken, irodaházaknál megszokottakhoz hasonlóan csoportosan kijárnak az épület elé cigarettázni – meséli egy kocsmáros. Ez viszont
újabb konfliktusforrás a környéken lakókkal, panaszkodnak a hangoskodás miatt – fűzi hozzá. Egy melegkonyhás vendéglő tulajdonosa pedig arról számolt be, hogy a füstmentesség óta olyan új vendégek érkeztek – gyakran egész családok -, akik korábban kerülték az ilyen típusú helyeket a dohányfüst miatt.

Nem áprilisi tréfa lesz

A türelmi időszak egyébként április 1-ig tart, de a dátum ne zavarjon meg senkit, aki ekkortól kezdve megszegi a szigorú előírásokat azzal nem bolondoznak, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértése esetén pedig 1-2 millió forintra is bírságolhatóak.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egyébként egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja, felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Aki többet szeretne megtudni a kezdeményezésről látogasson el annak hivatalos blogoldalára.