Geréb Ágnes üzenete: Erős a kontroll!

Élő szóban készült véleményét elmondani az otthonszülési rendelet részleteiről Geréb Ágnes, azonban a bíróság meghiúsította terveit.Gondolatait így üzenet formájában küldte el egy képviselői meghallgatásra. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 23. hslaszlo

Élő szóban készült véleményét elmondani az otthonszülési rendelet részleteiről Geréb Ágnes, azonban a bíróság meghiúsította terveit.Gondolatait így üzenet formájában küldte el képviselői meghallgatásra.
 


A szülésznők többsége azért választja a pályát, mert szülést szeretne levezetni, viszont ha nem lesz lehetőség szülőszobán dolgozni, nagyarányú lesz a pályaelhagyás – figyelmeztetett „a bába és a szülésznői szakma aktuális kihívásai” című képviselői meghallgatáson Tóth Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szülésznői tagozatának vezetője. Eredetileg Geréb Ágnes is tartott volna előadást, azonban a bíróság másképp gondolta.

Feltehetőleg számos kritika fogja érni a kormány által elfogadott otthonszülésről szóló rendeletet, azonban az első lépés a javaslat elfogadása – fogalmazott a meghallgatás nyitóbeszédében Ékes Ilona, fideszes országgyűlési képviselő. A tavasz folyamán elfogadott jogszabály-tervezet a rendszerváltás óta folyó vitára tett pontot azzal, hogy rendeletben szabályozza az otthonszülés feltételeit. Az egészségügyi államtitkárság több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel, ennek eredménye a május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményekre alkalmazandó jogszabály.

Az egészségügyi szolgáltatónak működési engedéllyel, érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, a szülés esetén szülész-nőgyógyász szakorvosnak, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznőnek kell jelen lennie, azonban nem egyedül, hanem egy másik egészségügyi dolgozóval együtt. S legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet.

Nagyobb önállóságot!

Tóth Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szülésznői tagozatának országos vezetője előadásában elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülésznők nagyobb önállóságot szeretnének. Véleménye szerint hazánkban a szülésznői tevékenység is erősen korlátozott. Magyarázatképpen hozzátette, a szülésznők önállóan gyakorolt tevékenységei közé mindössze a tájékoztatás, a családtervezési tanácsadás, a szülői felkészítő program biztosítása, a rendellenességek felismerése, a sürgősségi intézkedések megtétele, illetve a gyermekágyas anya ellátása tartozik. Mint mondta, rendkívül fontos lenne, ha a normális terhesség figyelemmel kísérését, azaz a terhesgondozást, valamint a spontán szülés levezetését egyedül, orvosi felügyelet nélkül végezhessék a jövőben a szülésznők!  

„A szülésznők többsége azért választja a pályát, mert szülést szeretne levezetni, viszont ha nem lesz lehetőség szülőszobán dolgozni, nagyarányú lesz a pályaelhagyás” – figyelmeztetett Tóth Anna, kiemelve: jelenleg mintegy 2500 szülésznő vagy bába dolgozik Magyarországon. A két fogalommal kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a szülésznő és a bába végzettsége ugyanaz, azonban ideológiailag valamelyest másképp látják a szakmájukat, és némi ”medikalizált” különbség is felfedezhető közöttük. 

A rendelet bizalmatlansága

Geréb Ágnes nem sokkal az otthonszülési rendelet elfogadása után egy lapinterjúban úgy fogalmazott, „a rendeleten azt látom, hogy átitatja az a nézet, hogy az otthon szülés felelőtlen anyák felelőtlen döntése, amiben felelőtlen bábák akarnak segédkezni, a szabályoknak meg kell védeni az újszülöttet tőlük”. Gondolatait ezúttal Görbicz Adria bába tolmácsolta (a tolmácsolás miértjéről keretes írásunkban olvashatnak bővebben! – a szerk.), melyben Geréb örömét fejezte ki, hogy elindult a párbeszéd a témában, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szemléletváltozás továbbra sem valósult meg. Ugyancsak pozitív lépésnek tekintette, hogy a szülésznői képzésbe beemelték az intézeten kívüli szülés tárgyát is, s kormányrendeletet alkottak az otthonszülés szabályairól. Végül leszögezte: a jogszabályalkotók bizalmatlanságára utal az, hogy a tevékenységet erős kontroll alatt tartják azáltal, hogy lényeges leszűkítették az intézeten kívüli szülést igénybe vehető nők körét.

* * *

A bíróság nem engedélyezte a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász személyes megjelenését a konferencián, ezért székére szimpatizánsai egy “Free Geréb Ágnes” feliratú karszalagot helyeztek. A bírósági döntés szerint Geréb Ágnes személyisége, valamint az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban betöltött szerepe alapján teljesen indokolatlan, hogy az ügyben szakmai előadást tartson. Továbbá ez ellentétes a kényszerintézkedés jellegével, céljával, ezért a bíróság a házi őrizet feloldása iránti kérelmét elutasítja – olvasható a dokumentumban.