Geréb Ágnest két évre fogházba küldték – jogerősen

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. A korábbi 5 esztendő helyett 10 évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi és szülésznői tevékenység gyakorlásától. Ezen kívül 1,5 millió forintnyi bűnügyi költséget is ki kell fizetnie. Egy év után sem szabadulhat feltételesen a doktornő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 10. szabo.daniel

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. A korábbi 5 esztendő helyett 10 évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi és szülésznői tevékenység gyakorlásától. Ezen kívül 1,5 millió forintnyi bűnügyi költséget is ki kell fizetnie. Egy év után sem szabadulhat feltételesen a doktornő.


Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el – tudatta az MTI.

 
 
Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon mellőzték – ismertette Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. Míg az elsőfokú ítélet szerint a büntetés feleidejének, azaz egy évnek a letöltése után szabadlábra bocsáthatták volna a szülészt, addig másodfokon ezt megváltoztatták, így csak a fogházbüntetés kétharmad idejének letöltését követően bocsátható feltételesen szabadlábra Geréb Ágnes.

Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A másodfokú bíróság ezen felül a vádlottakra többmillió forintos perköltség kifizetését is kirótta.
Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs – tette hozzá a bírónő.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy, 2003 és 2007 közötti esetről szól. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később halt meg. A másik két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Czine Ágnes bírónő pénteken a másodfokú tárgyalást azzal kezdte, hogy felidézte: májusban Schmitt Pál köztársasági elnök a Geréb Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kegyelmi kérelmeket elutasította. Ezt követően a vádlottak felszólalhattak az utolsó szó jogán. Geréb Ágnes elsőrendű vádlott, továbbá a negyed- és ötödrendű vádlottak nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Király Ágnes másodrendű vádlott a per egyik ügyéhez kapcsolódóan egy orvosi szaklapra hivatkozva azt mondta: az újszülöttek mintegy 5 százaléka kulcscsonttöréssel kerül át az újszülött osztályra, az a leggyakoribb szülési sérülés. Frigyes Júlia harmadrendű vádlott felszólalásában – ahogy a védelem korábban többször is – azon véleményének adott hangot, hogy az elsőfokú tárgyalás szakértői elfogultak voltak.

Ezt követően a másodfokon eljáró bírók mintegy két órán keresztül zárt ajtók mögött tanácskoztak. Közben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt elkezdtek gyülekezni Geréb Ágnes szimpatizánsai. Közülük többen az épületbe is bementek, az ítélőtábla portájánál sorban álltak azért, hogy megöleljék és néhány szót váltsanak az ítéletre várakozó Geréb Ágnessel.

Czine Ágnes bírónő az ítélet felolvasását követően kiemelte: a jelenlegi ügy nem az otthonszülésről szól. Hozzátette: bár az perben tárgyalt esetek idején Magyarországon nem volt engedélyezett az otthonszülés, a kérdés az, hogy a vádlottak követtek-e el foglalkozási szabályszegést.

Az egyik konkrét eset kapcsán – melyben a gyermek holtan jött világra – a bírónő azt mondta: Geréb Ágnes foglalkozási szabályszegés követett el azzal, hogy oxitocin injekciót adott be, amikor nem lett volna szabad, a szülő nőt nem juttatta el időben kórházba, a vállelakadás során alkalmazott módszereket pedig nem megfelelően alkalmazta. Utóbbi kapcsán viszont a bírónő azt mondta: a magzat kulcscsontjának eltörése az adott körülmények között indokoltnak nevezhető, így azzal Geréb Ágnes nem követett el szabályszegést.

A bírónő azt mondta: a másodfokú bíróság megvizsgálta van-e a végrehajtandó szabadságvesztést kiszabó, elsőfokú ítélet enyhítése mellett szóló, méltányolható ok. A másodfokú bíróság azt állapította meg: ilyen méltányolható ok nincs.

Sőt, az elsőrendű vádlottat hasonló bűncselekmény miatt 2007-ben mellékbüntetésként már 3 évre eltiltották foglalkozásától. Ezenfelül jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt áll; ennek kapcsán viszont a bírónő megjegyezte: a jogerős ítéletig az ártatlanság vélelme megilleti Geréb Ágnest. Méltányolható okot tehát nem találtak, sőt a gondatlanság súlyosabb okát állapították meg, miszerint Geréb Ágnes sorozatosan, többszörös, tudatos foglalkozási szabályszegést követett el éveken keresztül – mondta a bírónő, hozzátéve: ezért a társadalom védelme érdekében a lehető leghosszabb, vagyis 10 évre eltiltották foglalkozásától.

A tárgyalást követően Geréb Ágnes a sajtónak nem nyilatkozott, csak gyermekeivel beszélt. Az épület előtt Geréb Ágnes szimpatizánsai az ítélethirdetést követően megkezdték előre bejelentett demonstrációjukat. A szülésznő azonban itt sem szólalt fel, csak néhány emberrel beszélt, majd pár perccel később távozott a helyszínről.

 

Korábban megírtuk: A másodfokú tárgyaláson a bábák védelmét ellátó ügyvédek két olyan hazai orvos szakértő meghallgatását és bevonását indítványozták, akik az eddigi szakértőkhöz képest az egyik ügy lényeges kérdéseiben eltérő, szakmai álláspontot képviselnek. Az ügyvédek szerint ezért rendkívül fontos, hogy az ügy lezárása helyett folytatódjon az eljárás és az új bizonyítékok figyelembe vételével születhessen meg a jogerős ítélet az ügyekben.  Mindemellett az ügyvédek ismételten indítványozták, hogy a Bíróság hallgassa meg azokat a nemzetközi szakértőket is, akik – a hazai orvos szakértőkkel ellentétben – nem csak a kórházi szülés, hanem az otthonszülés vonatkozásában is kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkeznek. A szakértők között szerepelt többek között a szülész-neonatológus Marsden Wagner is, aki az Egészségügyi Világszervezet Női- és Gyermekegészség Központjának volt 15 évig az igazgatója.
 
A világhírű orvosprofesszor mellett még másik két nemzetközi szakember készített az ügyekben szakvéleményt, amelyeket az elsőfokú bíróság teljesen figyelmen kívül hagyott, és elutasította a tanúként való meghallgatásukat is. A Bíróság az ügyvédek indítványát a elutasította.  A Születésház Egyesület és az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom ismételten felhívja a figyelmet arra a szomorú és igazságtalan helyzetre, hogy a közel két évtizedes jogszabályi mulasztás miatt az otthonszülések kísérésében kiemelkedő tapasztalattal és tudással bíró bábák többsége jelenleg büntetőbíróság előtt áll. Bár az ügyek kivizsgálása fontos szakmai és társadalmi érdek, a bábák felelősségének kizárólag büntetőjogi rendszerben történő vizsgálata és ezzel az otthonszülés kriminalizálása komoly emberi jogi problémákat vet fel.
 

Az Igazságot Geréb Ágnesnek szerveződés az ítélethirdetés napján az alábbi videót tette közzé:

 

MTI-fotók: Kovács Tamás