Geréb-ügy – Megkezdődött a szülész-nőgyógyász újabb büntetőpere

Megkezdődött csütörtökön Geréb Ágnes újabb elsőfokú büntetőperének tárgyalása, a szülész-nőgyógyászt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 06. szabo.daniel

Megkezdődött csütörtökön Geréb Ágnes újabb elsőfokú büntetőperének tárgyalása, a szülész-nőgyógyászt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.


Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. 
    

A szülésznő a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárását követően határoz arról, hogy kegyelmet ad-e, vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie büntetését.

GerébÁgnest az akkori bírósági eljárástól függetlenül, 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba került, 2010. december 21. óta házi őrizetben van.
    

Csütörtökön a Budapesti II. és III. kerületi Bíróságon kezdődött tárgyaláson az ügyész ismertette a vádiratot, majd Geréb Ágnest hallgatták meg. A vádlott Dankó Eszter bíró kérdésére azt mondta: az ellene felhozott vádakban nem ismeri el bűnösségét.
    

Az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnes ellen az elmúlt években több büntetőeljárás is indult foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Mint azt a tárgyaláson Megyeri Gábor ügyész felidézte: Geréb Ágnest 2007. október 26-án jogerős ítéletben három évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől. Ennek ellenére a vád szerint ez idő alatt is – olykor ellenszolgáltatás fejében – szülész-nőgyógyászi tevékenységet végzett. Ezért kuruzslással vádolják a szülész-nőgyógyászt.
    

GerébÁgnes ezzel kapcsolatban azt mondta: mindenki tudta róla, hogy szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységétől el van tiltva. Ezalatt minden, amit végzett, a bába munkakörébe tartozott – fűzte hozzá Geréb Ágnes, kiemelve: 200 szülő írásban nyilatkozott arról, hogy tőlük nem kért, és nem is fogadott el pénzt.
   

Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással azért vádolják, mert a vád szerint Geréb Ágnes egy párt arra vett rá: az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy gyermekük nem a XII. kerületben található születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.
   

A szülész-nőgyógyászt három szüléssel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével is vádolják. A vád szerint ezen otthonszülések levezetését Geréb Ágnes az előre látható kockázatok ellenére vállalta. és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett. A három szülés közül két esetben a klinikai halál állapotában jött világra a gyermek. Egyikük az újraélesztését követően nem sokkal később meghalt. A másik két gyermek agykárosodást szenvedett.
   

Geréb Ágnes ügyvédje, Papp Gábor a tárgyalás szünetében újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a most tárgyalt ügyekben érintett valamennyi szülő kiáll Geréb Ágnes mellett. A védelem a csütörtöki tárgyaláson a kuruzslás vétségét cáfoló bizonyítékként csatolta azt a 200 szülő által aláírt nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy nem fizettek a szülész-nőgyógyásznak. Az ügyvéd törvénytelennek nevezte, hogy Geréb Ágnes már csaknem két éve van házi őrizetben, ugyanis mint mondta, semmi nem indokolja a kényszerintézkedés fenntartását.
    

Az első tárgyalási napon Geréb Ágnes többórás részletes vallomását követően Dankó Eszter tett fel kérdéseket a szülész-nőgyógyásznak. Geréb Ágnes az egyik kérdésre úgy válaszolt, minden olyan esetben elmondja, hogy az otthonszülés nem javasolt, ha olyan kockázat áll fenn, amely szakorvosi segítséget tehet szükségessé.
    

A tárgyalás végén az ügyvéd kezdeményezte, hogy Geréb Ágnes kényszerintézkedését legalább egy fokkal enyhítsék. Az ügyész viszont azt mondta: a kényszerintézkedés oka, a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll. A bíró közölte, a bíróságnak, az ügyészséggel egyetértve az az álláspontja: ez a kényszerintézkedés szükséges ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa a bűnismétlés elkövetésétől. A bírósági döntést az ügyész, Geréb Ágnes és védője is tudomásul vette, így a határozat jogerős.    
    

A szülész-nőgyógyász büntetőpere 2013. február 19-én folytatódik.