Gerébnek igazolnia kell a valóságot

Környezettanulmányt kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye kapcsán, annak "körültekintő elbírálásához" - tudta meg a Népszava a tárcától. Erre azonban, mint hozzátették, még várnak, az elkészítése folyamatban van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 18. bencze.aron

Környezettanulmányt kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye kapcsán, annak “körültekintő elbírálásához” – tudta meg a Népszava a tárcától. Erre azonban, mint hozzátették, még várnak, az elkészítése folyamatban van.


A KIM a szülész-nőgyógyász ügyében a még februárban hozott, 2 év letöltendő fogházbüntetésről szóló jogerős ítélet leiratát is várta, ezt a napokban már megkapta a Fővárosi Törvényszéktől (FT) – a jogerős ítéletet ugyan a Fővárosi Ítélőtábla hozta, de az ilyen esetekben a tárcának azt az első fokú bíróság továbbítja. Mint ismert, Geréb Ágnes a másodfokú végzés után – amely az orvosnőt az első fokú ítélettel szemben nem öt, hanem tíz évre eltiltotta szülészi-nőgyógyászi hivatásától – Schmitt Pálhoz fordult köztársasági elnöki kegyelemért. Már másodszor, miután tavaly márciusban ezt már sikertelenül megtette. A bukott államfő helyett azonban már Áder Jánosra vár a döntés. A tudatos otthonszülés mellett kiálló nemzetközi szervezetek mellett fideszes politikusok is Geréb ügyét támogatták.

A jogszabályok szerint a környezettanulmányt “az elítélt által megjelölt tartózkodási hely szerint illetékes pártfogó felügyelői hivatal” készíti a tárca – vagy akár a bíróság és az ügyészség – kérésére is. Erre azért van szükség, mert a kérelmezőnek “igazolnia kell, hogy a kérelem indoka a valóságnak megfelel”.

Geréb egyebek mellett személyi és családi körülményekre, egészségi állapotára is hivatkozhatott a kegyelmi kérvényben, ezeket ellenőrzik. A kegyelmi kérvény elbírálásához – melyet majd a KIM végez – a jogerős ítélet és a tanulmány mellett a pártfogó felügyelő, a munkahely, valamint a büntetés-végrehajtási intézet véleményére is szükség lehet, illetve Geréb Ágnes erkölcsi bizonyítványára is.