Gyalogátkelőhelyek – miért kell félnünk?!

2009-2010 között a közúti balesetben elhunyt gyalogosok száma 10 százalékkal emelkedett. Tavaly 144-en haltak meg zebrákon, és a balesetek elsősorban azon múlnak, hogy sokan figyelembe sem veszik az út- és látási viszonyokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 20. bencze.aron

2009-2010 között a közúti balesetben elhunyt gyalogosok száma 10 százalékkal emelkedett. Tavaly 144-en haltak meg zebrákon, és a balesetek elsősorban azon múlnak, hogy sokan figyelembe sem veszik az út- és látási viszonyokat.


Abban az esetben, ha az adott útszakaszon kijelölt gyalogátkelőhely van felfestve, valamint táblával van jelölve, akkor minden járművel szemben – kivéve a megkülönböztető jelzéseket használó járműveket – elsőbbségük van a gyalogosoknak. A bírói gyakorlat szerint nem kizárólag csak ezen a kijelölt területen vannak a gyalogos védelemben részesítve, hanem a gyalogos-átkelőhely melletti 1-1,5 méteres zónában is.

Ehhez képest az RTL Klub zebrakommandójának felmérése szerint kéthetente gázolnak el gyalogost zebrán. Elképesztő adat! A zebrás civil kezdeményezés még évekkel ezelőtt indult útjára, és elsődleges célja az volt, hogy az önkormányzatokat rákényszerítse az elkopott zebracsíkok újrafestésére, miután az autósok senki kedvéért sem képesek megállni. Az akció több hullámban is ért el sikereket országszerte, azonban a helyzetet kezelni nem tudta, igaz, ezt senki sem várta el tőlük. A jelenlegi helyzet továbbra is elkeserítő: tízből 8 esetben rosszul láthatóak, kopottak a zebrák, nem – vagy csak táblával – jelöltek a veszélyes útszakaszok.

Alternatíva a biztonságos átkelésre

Nagy Péter, a Visibility kft. tulajdonosa is hasonló véleményen van. Állítása szerint ma már létezik olyan megoldás, ami egy-egy zebra esetén, átlagosan két-háromszázezer forintból kivitelezhető, és sötétben valamint szürkületben, és rossz látási viszonyok között napelemes, ledes, villogó prizmákkal éveken át biztosítja a láthatóságot és felhívja az autósok figyelmét a veszélyhelyzetre. „Azt sem szabad elfogadnunk, hogy a zebrák felfestése kopott, alig látható. Modern, fényvisszaverő anyaggal való kialakítás esetén a gyalogátkelő-helyek is tartósan, jól láthatóak maradnának” – hangsúlyozta a Családhálónak Nagy Péter. Példaként Amerikát, Ausztráliát és Új-Zélandot említette, ahol már hosszú ideje sikerrel alkalmazzák ezeket a megoldásokat. A szakember szerint hatalmas szükség lenne Magyarországon is a közlekedési útburkolati jelzések modernizálására, mellyel a balesetek nagy része megelőzhető lenne.

A nyár folyamán az MTV híradója beszámolt egy pozitív előrelépésről. Szegeden egy nagy forgalmú úton nem lehetett közlekedéstechnikai okokból hivatalos gyalogátkelőhelyet kialakítani, pedig már gyalogosgázolás is történt az úton. Ezek után üveggyöngyös, fényvisszaverő anyaggal került kiemelésre a meglévő útburkolat sárga rácsozása és ledes, napelemes villogó prizmák lettek beépítve az úttestbe a gyalogosok védelme érdekében. 

 

 

Vajon lassítanak?

 

De milyen sebességgel kell a gyalogos-átkelőhelyet megközelíteni? Ha nagyon számszerűek akarunk lenni, akkor nem vagyunk könnyű helyzetben. A gyakorlat szerint a járművezető az elsőbbségadási kötelezettségének biztosan eleget tud tenni akkor, ha 50 km/h-s sebesség esetén a kijelölt gyalogos-átkelőhelytől 45 méterre a sebességét csökkenti, és a gyalogos átkelőhelytől 20 méterre a sebességét 25-30 km/h-ra csökkenti.

Tapasztalataitok szerint a magyar autósok betartják a sebességkorlátozást a gyalogos-átkelőhelyek környékén?