A gyáva Lipóti esete a család definíciójával

Megy a tömeghiszti az önmagukat liberálisnak hazudó médiumokban, hogy micsoda skandallum, egy fővárosi Lipóti mintaboltban a tulajdonos az üzlet ablakára elhelyezte egy európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő felhívását. Szerintünk meg ki kellett volna állnia a cégnek a tulaj mellett!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 19. Családháló

Ez az a szöveg, ami látszólag sokaknál kiverte a biztosítékot:

„Tegyünk együtt a házasságért és a családért Európában – írja alá Ön is a legnagyobb európai kezdeményezést, hogy az EU házasság-fogalma a minden tagállamban elfogadott definíció legyen: az egy nő és férfi közötti házasság és az ezen és/vagy leszármazáson alapuló család. A társadalom így tudja biztosítani, hogy minden gyermeknek legyen édesapja és édesanyja. Támogassa a házasság és a család jelentésének meghatározását az uniós jogalkotásban: a házasság egy nő és egy férfi szövetsége, és a család házasságon és/vagy leszármazáson alapul.”

A homofóbia divatos vádját fröcskölő cikkek következtében a nem túl karakán Lipóti cég a kiragasztott papír azonnali eltávolítására szólította fel – mint franchise átadó – a tulajt. Itt a közleményük:

A 2016. november 17-én, Facebookon megjelent, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasoron található mintaboltunkban kihelyezésre került, aláírásgyűjtésre való felszólítással kapcsolatban az alábbi hivatalos közleményt adjuk ki. Mi, mint franchise átadó a szóban forgó felhívás Lipóti Pékség mintaboltban történő kihelyezéséről nem tudtunk, és nem is járultunk hozzá.

A felhívás tartalmát magunk is bejelentés alapján ismertük meg. Az aláírásra való felszólítás dolgozói kezdeményezés volt, amint az tudomásunkra jutott, mind szóban, mind írásban felszólítottuk a mintabolt tulajdonosát, partnerünket, hogy távolítsa el a felhívást a mintabolt kirakatából.

Ezúton szeretnénk elnézést kéri mindazoktól, akiket a szóban forgó felhívás valamilyen módon megsértett, annak ellenére, hogy a felhívás kihelyezéséről mi, mint központ nem tudtunk. A mi szakmánk a minőségi élelmiszer készítés, állásfoglalásunkat kizárólag ezzel kapcsolatban nyilvánítjuk ki, mással kapcsolatban nem, mert egyéb témában nem tartjuk magunkat illetékesnek.”

via GIPHY

A közlemény végén olvasható harmatgyenge mosakodás és bocsánatkérés teljesen érthetetlen. Az abcug-on ugyanis azt közölte a cég az eltávolíttatás kapcsán, hogy „nem az aláírásgyűjtés témája miatt tettek így, hanem mert a Lipóti Pékség semmilyen aláírásgyűjtést vagy kampányt nem engedélyez mintaboltjaiban. (Csak finoman jelezzük, hogy az érintett tulajdonos határozott állítása szerint a botrányt kiváltó Melegedő blog által közölt írásban a kép melett szereplő fekete háttérre írt párbeszéd nem történt meg, az a valóságot nélkülözi! A HírTV pedig annyira rámozdult az esetre, hogy újságírói “atombombával”, azaz rejtettkamerával látta szükségét felkeresni a boltot, mintha egy hatalmas leleplezős anyagot kreálna. Ez a módszer legalábbis felveti az etikus újságírói módszer kérdését: lásd pl. a MUOSZ ajánlását ilyen esetekre.)

Ha így van, akkor miért kell elnézést kérniük?
Ha csupán technikai hiba történt, akkor milyen vásárlóktól kell bocsánatot kérni?
Bocsánatot kérni azért, mert sok-sok ezer európai politikai akarata szerint európai szinten is szeretnék elérni, hogy definiálják a házasság fogalmát, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát?

Ez is remek példája, hogy véleményed lehet, de jobb ha csöndben maradsz, ha nem mainstream, ha nem trendi! A Lipóti pedig ahelyett, hogy kiállt volna egy ember – konkrétan az egyik üzletének tulajdonosának véleménynyilvánítási-, véleménynyilvánítást lehetővé tevő lépése mellett, fülét, farkát behúzva visszakozott.

A családháló.hu elérte az üzlet tulajdonosát, aki a következőket mondta el nekünk:

“Elképesztő indulatokat tapasztalok. Reggel óta folyamatos támadnak, állandóan csöng a telefonom. Én nem a Lipóti Pékség nevében, hanem kizárólag a saját nevemben akcióztam. Néhány napja tettem ki a felhívást, a honlapon lévő szöveggel. Sajnos az emberekben olyan mélyen él a félelem a véleményük szabad megvallásával kapcsolatban, hogy igen zárkózottan viselkedtek a témával kapcsolatban.

Az, hogy ennyien megtámadtak – egy amúgy igen erősen gyűlöletkeltő és sok csúsztatást magába rejtő módon – kicsit sem rettent meg. Semmi bajom a melegekkel. Az ő életük, az ő döntéseik. De úgy gondolom, hogy amikor valami újat vezetnénk be gyerekekre vonatkozóan, ott nagyon óvatosnak kell lennünk, jól körbe kell járnunk, hogy milyen hatása lesz. Márpedig máig nem tudok átfogó kutatásról, ami megnyugtatóan tisztázná, hogy hogyan hat hosszú távon a gyerekekre mondjuk a homoszexuálisok általi örökbefogadásuk. Ezért örülök ennek a kezdeményezésnek, és tudom, hogy nem vagyok egyedül. Gyalázatos módon világszinten zajlik egyfajta lobbi, ami felháborít. Az, hogy a csapból is ez folyik, hogy el kell tűrnöm szó nélkül a plakátokat, a reklámokat és ha minimálisan is kifejezem az ezzel kapcsolatos nemtetszésemet, megbélyegeznek, kirekesztenek, elnyomnak. Ezen a kezdeményezésen keresztül ez ellen is tudunk tiltakozni.

Muszáj hallatni a hangunkat.  Lehet, hogy rossz ötlet volt a Lipóti Pékségbe kitenni a felhívást, mivel hamis színezetet adhattam így a mondandómnak. Emiatt elnézést kértem a cégcsoporttól, biztos, hogy a jövőben ez nem fog előfordulni. Legalábbis ott és úgy. De ez a lényegen nem változtat. Viszont megdöbbentett az a rágalom, mely szerint egy alkalmazottamat kényszerítettem vagy befolyásoltam volna. Soha nem tennék ilyet, nagyon fontos nekem a szabadság, és úgy vélem, hogy csak a szabadon kialakított véleményeknek van értéke. Az igazság az állítottakkal szemben az, hogy ilyen nyilatkozat el sem hangzott, a cikk írója egyetlen alkalmazottat sem interjúvolt meg ebben a kérdésben. Pedig talán jó lett volna, ha megteszi…”

Az ügyben megkérdeztük az AnyaApaGyerekek kezdeményezés magyarországi koordinátorát, Frivaldszky Editet is, aki az esethez ennyit fűzött hozzá:

Nem a kelt tésztáról, nem a túrótöltelékről és nem a migránshelyzetről szól a kezdeményezés. De amellett, hogy felsoroljuk, hogy miről nem szól, meg kell nézni azt is, hogy miről szól: a tagállamok szuverenitását tisztelő, másokra akaratunkat rá nem erőltető értelmezésről. A házasság és a család fogalma és szabályozása tagállami hatáskörbe tartozik. Ha a határokon átnyúló vonatkozások miatt ezt uniós szinten is definiálni kell, akkor azt csakis a minden tagállamban elfogadott értelmezést kell használni. Ez pedig nem más, mint a kezdeményezésben megfogalmazott definíció: házasság egy férfi és egy nő szövetsége, a család pedig házasságon vagy leszármazáson alapul. Minden egyéb értelmezés tagállami hatáskörbe tartozik. 

Péntek délután elindult a CitizenGo petíciója is az ügyben, aho egy ilyen formalevéllel lehet támogatni és együtértésünkről biztosítani az üzlet vezetőjét:

Kedves Szent János Kórház melleti pékség!
Köszönjük, hogy támogatják a házasság és család ügyét, és lehetőségeikhez mérten másokat is segítettek ebben. Erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók!
Szükség van olyan bátor – akár a média nyomásának is ellenálló – emberekre, akik nyíltan vállalják véleményüket és kiállnak a házasság és a család értékei mellett. 
Ezúton szeretném kifejezni, hogy nincsenek egyedül, Önök mellett állunk, ha értékeink kifejezéséről van szó.

ITT tudjátok ti is aláírni a petíciót!

Ezt szombat reggelig estig már több, mint kétezren meg is tették!

Mi, családhálósok mindenesetre éppen a szabad véleménynyilvánítás egyik eszközét látjuk abban, hogy mi is elmondhatjuk a véleményünket a mai társadalom efféle kérdéseiről. És ha ezt éppen egy pékség ablakára kiragasztott aláíróív segíti, akkor legyen úgy! A felhívásban foglaltakkal egyetértve arra kérünk mindenkit, hogy támogassa az AnyaApaGyerekek kezdeményezést akár online aláírással ITT!


Tudj meg többet a kezdeményezésről:

Amikor megházasodunk, azért mert olyan jó együtt lenni a másikkal, érezzük, hogy egy nagyobb terv valósul meg egyben az életünkben: a családalapítás.

Persze mindenki számára egyértelmű, hogy az állam elismeri a házasságot. Nem azért mert az érzéseinkkel foglalkozik, hanem azért, mert a generációk megújulása és a gyermekek nevelése nemzetünk jólétének biztosítását jelenti. Ezért olyan fontos a házasság, amely – mint ismeretes – egy intézmény, nem pedig egy egyszerű szerződés.

A házasság, mivel alapja az életre szóló, egymás tiszteletére épülő elköteleződés és a születendő gyermekek iránt érzett felelősség, egyben védi a családot is.

Természetesen a család létfontosságú mind az egyén, mind a közösség számára: a gyermekek nevelésének helye, a generációk láncának egy-egy gyöngyszeme, összeköti a tagokat, a feltétel nélküli szeretet és a szolidaritás elsődleges forrása, a társadalmi feszültségek nyughelye és a legjobb védelem a magány ellen. A család ugyanakkor a gazdaság motorja most és a jövőben is.

Röviden, a család a társadalom alapsejtje.

Ez okból az Európai Unió alapító atyái úgy ítélték, hogy a családot érintő döntéseket a szubszidiaritás elve alapján kell meghozni: azaz a tagállamok döntenek e kérdésekben.

Mégis, egy ideje megfigyelhető, hogy az uniós szövegekben egyre gyakrabban beszélnek a családról. Egyes szövegek még a család definíciójáig is eljutnak… de ezek a definíciók különböznek egymástól. Sőt, egyre több jelentés készül, amelyeket rendre meg is szavaznak, a leszármazás, azaz a család kérdését érintve : például a „reproduktív jogokat” vitatva.

Mindez egyre több problémát jelent az európai országok között, melyek a házasságot és a családot másképp látják. A fogalmi különbségek egyre távolodnak egymástól.

Végül már nem is tudjuk, hogy miről beszélünk, és az európai szövegeket lehetetlen lesz értelmezni és alkalmazni.

Az Európai Uniónak mihamarabb szüksége van tehát a házasság és a család egyértelmű definíciójára. És természetesen ezen definícióknak a minden uniós tagállamban elfogadható legkisebb közös többszörösen kell nyugodniuk, ami nem más, mint az emberiség egyetemes valósága: a férfi-nő házassága és a szülő-gyermek kapcsolat.

Az AnyaApaGyerekek elnevezést kapta az európai polgári kezdeményezés, amelyhez mind a 28 EU tagállam állampolgára csatlakozhat a 211/2011 uniós rendelet alapján.

Bebizonyosodhat, hogy milyen rengetegen vagyunk, akik hasonlóan gondolkodunk: tudatosan megvonni a gyermekektől az édesapát vagy az édesanyát, és a valós leszármazását megfosztani tőle igazságtalan és természetellenes. A férfi-nő házasságának és a szülő-gyermek kapcsolaton alapuló leszármazásnak védelme korunk feladata!

Ha nagyon sokan aláírjuk, kezdeményezésünket nem söpörhetik le az asztalról, szükségszerűen az EU napirendjére kerül.

Így írd alá a kezdeményezést: