Gyere, fogd csak meg, és ne mondd el senkinek!

Tudtad, hogy majdnem minden ötödik (más becslések szerint minden tizedik) gyereket ér szexuális bántalmazás mire felnő, fiúkat és lányokat egyaránt? Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan valamennyien ismerünk ilyen gyereket. Mégsem hallunk ezekről a történetekről soha. Hogyan lehetséges ez?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 10. Dívány

Többek között úgy, hogy ez az egyik legnagyobb társadalmi tabu, amiről senki nem mer vagy tud beszélni. Igen gyakran azok a gyerekek sem, akikkel megtörténik. És persze úgy, hogy ezek a helyzetek sokszor nem a klasszikus megerőszakolós drámák, “csak” olyan történetek, amik a gyereknek nagyon-nagyon rosszak, ijesztők, érthetetlenek, amikor nem is tudja, ő csinált-e rosszat? Vele van-e baj, hogy fél, hogy nem jó neki?

Egy rokon, akiről soha nem gondoltuk volna, a kedves szomszéd, egy ismerős felnőtt, és még sorolhatnánk. A beszéljróla oldal történetei közül rengeteg pont erre világít rá, a helyzetek végtelen hétköznapiságára. Ez pedig azért nagyon ijesztő, mert nyilvánvalóan nem lehetünk minden percben a gyerek mellett, és az ilyen esetek nagyon sokszor tökéletesen váratlan helyzetekből alakulnak ki.

Kell tehát egy eszköz, amivel meg tudjuk védeni a gyereket. Egy eszköz, amivel be tudjuk hozni ezt a témát a beszélgetések közé. Ami kapcsán megtanulhatja, hogyan ne legyen áldozat. És miért ne legyen ez az eszköz egy mese?

A szociológus, egy gyerekes anyuka, Paulik Mónika és szerzőtársa, a háromgyerekes Vincze Zsuzsi pontosan ezért határozta el, hogy ír és megjelentet egy ilyen mesekönyvet. Mert sokan vagyunk olyanok, mint ők, akiknek segítség nélkül ez a téma nehéz, és nem nagyon tudjuk, hogyan vegyük elő a gyerekeinkkel.

A cikk itt folytatódik!