Gyerek szexrobotok – avagy az emberiség alkonya

Igen, jól olvastátok. Létezik olyan, hogy gyerek szexrobot. Olyasmi, mint a guminő, csak gyerekarca van és sokkal élethűbb. És sokan vásárolják is, mint azt sejthettétek. Ennek szeretne most véget vetni egy szervezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 10. Gyarmati Orsolya

Noel Sharkey professzor a Felelősségteljes Robotika Alapítvány (FRR) elnöke azért emelte fel a szavát, mert egyre aggasztóbbnak látja a robotika ez irányú ágának előretörését. Jelentése, a „Szexuális jövőnk a robotokkal” (és ez nem egy futurisztikus jövendölés, aminek semmi alapja, hanem a kőkemény valóság) rámutat, hogy azt, hogy hányan vásárolnak szexuális célra robotokat, nem lehet tudni, mivel az ilyen termékeket gyártó cégek nem teszik nyilvánossá a rendelési arányokat.

Ám a professzornak nem is a számok számítanak, hanem maga a tény, hogy már most sok olyan ember él a földön, aki robotokkal él szexuális életet, márpedig ez nagyon komoly társadalmi és etikai kérdéseket vet fel.

Az olyan cégek, mint a Love Doll, a Sex Bot vagy True Companion (utóbbi jelentése: „igazi társ”!!!) már korábban is gyártottak szilikonborítású szexbabákat, most pedig olyan termékeket akarnak piacra dobni, amelyek mozognak és beszélnek is.

Az egyik legismertebb ilyen cég a san diegoi Abyss Creations, amelynek Harmony nevű szexbabája most fog piacra kerülni, és amelyet mesterséges intelligenciával ruháznak fel. A robot képes mozgatni a fejét és a szemeit, és beszél is.

Sharkey tanulmánya kitér arra is, milyen területeken alkalmazhatják a jövőben az ilyen robotokat:

  • prostituáltakként
  • magányos és idős emberek szexuális „társaként”
  • nemi erőszaktevők és pedofilek szexuális terápiás eszközeként

Sharkey szerint az utóbbi kategória veti fel a legsúlyosabb problémákat, mivel, mint kiderült, már léteznek gyerekekre hasonlító szexbabák. Egy kanadai bíróság épp mostanában fog döntést hozni a tekintetben, hogy az ilyen termékek birtoklása illegális-e vagy sem…

Dr Kathleen Richardson, a De Montfort Egyetem robot-etikusa is úgy véli, a gyerek szexrobotokat illegálissá kellene tenni az egész világon, lehetetlenné téve a gyártásukat is, ám úgy látja, a felnőtt szexrobotok betiltása értelmetlen: „A valódi problémát itt nem annyira a babák jelenti, hanem a szexipar. A szexrobotokkal történő szexuális együttlét csupán a pornográfia egy újabb típusa.”

Richardson szerint a robotok még inkább elmélyítenék a társadalmi izoláció problémáját.

Sharkey professzor kiemeli tanulmányában, hogy miközben a gyártók azzal igyekeznek eladni termékeiket, hogy a robotokkal tökéletesen élethű szexuális élményben lehet részük a vásárlóknak, a gépek nem képesek szeretetre, gyengédségre, vagy bármiféle érzelemre, kötődésre, s legfeljebb imitálhatják ezeket.

via


Az emberiség nem győz dicsekedni vívmányaival, fejlett intelligenciájával és tudományos áttöréseivel, és épp meghódítani készül a Marsot (bár az, hogy miért nem költi a végtelen dollármilliárdokat inkább a Föld megmentésére, az egy másik cikk témája lehetne). Lenézzük az úgynevezett „primitív” törzseket, akik azt sem tudják, mi fán terem a fejlődés, a technológia, az ipar. Házakat nyomtatunk, szilikontestrészeket készítünk, úgy szabjuk-varrjuk magunkat, ahogy tetszik. A hadiipar falakon átlátó radarokat, mindenhová berepülő drónokat, tehermentesítő páncélokat készít.  Ezt hívjuk fejlődésnek. Gépeket gyártunk, amik egyre inkább átveszik az irányítást felettünk. Mindenhol és mindig láthatóak, hallhatóak és elérhetőek vagyunk. Mit is jósolt H.G. Wells? Valami ilyesmit, bár ott a földönkívüliek is szerepet játszottak a bonyodalomban. Nekünk viszont nincs szükségünk ufókra, hogy egyre mélyebbre süllyedjünk. Egyedül is megy.

Gyerek szexrobotok pedofil-terápiára? Tényleg szerepelhetnek ezek a szavak együtt és külön-külön? Azt hittük, annál már nincs lejjebb, amikor a virtuális állatkát etető felnőttek annyira belefeledkeznek digitális kedvencük gondozásába, hogy hagyják éhenhalni saját hús-vér gyereküket.

Azt hittük, annál nincs lejjebb, hogy egyre több ember dönt tudatosan úgy, hogy nem tart igényt semmiféle emberi kapcsolatra (párkapcsolatra meg végképp), és kikapcsolva szexuális vágyait, érzelmeit és álmait, örök magányra ítéli önmagát.

Azt hittük, annál nincs lejjebb, hogy az emberiség annyira elöregszik, hogy saját magát teszi vegetáló, „sírva tallózó” populációvá egy saját maga által meggyilkolt bolygón, ahol pedig minden, de minden az életről szólhatott volna.

Hát, most itt vannak a gyerek szexrobotok. Ha betiltják, ha büntetik, akkor is itt lesznek. Mert egy egy olyan társadalomban, amely egyre nagyobb számban termeli ki az aberráltakat,épp az erkölcsi alapok gyengülnek meg, majd tűnnek el végleg. És akkor nem lesz már mire hivatkozni. És szabad lesz a vásár – amíg saját kardunkba nem dőlünk.