Gyerekek, akik átélték a legrosszabbat

A szíriai gyermekeknek különös figyelemre lenne szükségük, miután a konfliktusokkal terhelt országban számtalan kegyetlenség, gyilkosság, kínzás szemtanújává, elszenvedőjévé váltak - figyelmeztet a Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) nemzetközi szervezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 27. czefernek.lena

A szíriai gyermekeknek különös figyelemre lenne szükségük, miután a konfliktusokkal terhelt országban számtalan kegyetlenség, gyilkosság, kínzás szemtanújává, elszenvedőjévé váltak – figyelmeztet a Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) nemzetközi szervezet.


Sokkoló leírások jelentek meg a szíriai menekültek beszámolóiból a Save the Children szervezete által. A kicsik sokszor brutális támadások áldozatai vagy éppen szemtanúi lettek: végignézték szüleik, testvéreik és más gyermekek meggyilkolását, valamint számos kínzást átéltek.

“Borzalmas dolgokat műveltek a gyerekekkel Színriában” – mondja Carolyn Miles, a Save the Children elnöke és igazgatója. “Ezeknek a gyerekeknek most különleges ellátásra van szükségük, hogy feldolgozzák az őket ért sokkot. Ugyanakkor a beszámolók fontos tanúvallomások lehetnek annak érdekében, hogy az elkövetett borzalmak ne maradjanak bűntetlenül”.

A Save the Children Szíria határainál állomásozik, onnan próbál érzelmi támogatást nyújtani a több ezer, szomszédos országokba menekült gyermek számára valamint segítséget adni életük újjáépítéséhez. A szervezet most azért is kampányol, hogy ehhez a munkájukhoz kapjanak megfelelő anyagi támogatást.

Arra is felhívják az ENSZ figyelmét, hogy a birtokukban lévő dokumentumok alapján lépjenek fel a gyermekek jogait sértő erőszak ellen és nyújtsanak szélesebb körű támogatást annak elkerülésére.