Gyerekek ellátás nélkül – miért fontos a Orvosmisszió?

A Katolikus Karitász 2016-ban indította el kórházmissziós programját Kárpátalján. Ennek keretében adtak át nemrég 12 darab inhaláló készüléket a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház pulmonológiai osztályának, de érkezett korábban infúzió adagoló, oxigén koncentrátor, gyógymedence is a misszión keresztül Kárpátaljára. A programról Dr. Vojcek László főorvost, az Orvosmisszió vezetőjét, Kecskés Lászlót, az Orvosmisszió főkoordinátorát és Csapó Viktóriát, a Katolikus Karitász sajtóreferensét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
katolikus karitász
2018. február 05. Czefernek Léna

Családháló: Mi az, amit a Karitász hozzá tud tenni a kis betegek gyógyulásához? Miért fontos a Magyarországról érkező segítség?

Kecskés László: Amikor az inhaláló készülékeket adtuk át, a kórház egyik orvosa búcsúzáskor azt mondta, hogy minden, amit itt látunk, felújított műtő, orvosi berendezések, műszerek, öltöző, szellőztető berendezés és a felújított helyiségek, mind adományokból valósultak meg. Ha Magyarország nem segít, ha a Katolikus Karitász nem indítja el Kórház és Orvosmisszióját, akkor ma több területen semmilyen orvosi ellátás nem lenne.

Csapó Viktória: Az elmúlt két évben számos alkalommal segítettünk már három kárpátaljai kórházat.

A Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályán a rendkívül rossz állapotban lévő fürdőszobát újítottuk fel: megújult a vízvezeték, a villanyhálózat és új burkolatot kapott a helyiség. Emellett egy vízvezeték állványzat cseréjét is támogattuk.

Az Ungvári Városi Gyermekkórházat életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével segítettük, valamint több betegszoba bebútorozását vállaltuk.

A Munkácsi Megyei Gyermekkórházba élelmiszer-adományt szállítottunk, és az onkológiai osztály számára vásároltunk infúziószabályozó készüléket. Ezen az osztályon kezelik Kárpátalja minden daganatos gyermekét. Így minden segítségre szükség van.

További két egészségügyi intézményt is támogattunk a térségben. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években több mint 10 millió forintos támogatást biztosított a Karitász.

A kórházmisszióban állandó partnerünk a Kezünkben a Jövő Alapítvány. A kárpátaljai szervezet hosszú évek óta végez kórházmissziós szolgálatot, így Zsábej Edit koordinátor nagy tapasztalattal és az igények pontos felmérésével, esetenként helyi beszerzéssel segíti munkánkat.

A Karitász Orvosmissziója is rendszeresen jár a térségben. Mik a tapasztalatok? Általánosságban hogyan lehetne jellemezni a gyermekek egészségügyi állapotát?

Dr. Vojcek László: Számokban a Kárpátalján vizsgált közel háromszáz gyermekből több mint húsz igényelt szemüveget, hat gyermeket irányítottunk csípőficam gyanúval további vizsgálatra. Három gyermeket endokrinológiai kivizsgálásra (Diabetes mellitus, pajzsmirigy kivizsgálás), lábboltozat süllyedés kezelésére 42 cipőbetétet rendeltünk. Öt betegnél diagnosztizáltunk gerincferdülést, akiket kórházba irányítottunk, szemműtétre két gyermeknek van szükséges. Ép fogazata összesen két gyermeknek volt.

Vajdaságban 110 gyermek közül 12 szemüveg és 46 lábboltozatot emelő betét került kiírásra. A szűrésen részt vettek között hatan viseltek korábban szemüveget. A fogászati szűrés ép fogazatot 11 esetben talált. Gerincferdülés három, alsó végtag hosszeltérés két esetben fordult elő.

Összességében elmondható, hogy nem jó a gyermekek egészségi állapota. Ennél azonban csak az súlyosabb, hogy mindez nem derülhetne ki az Orvosmisszió szűrései nélkül. Sok helyen kizárólag akkor lát orvost a gyermek, ha már nagyon nagy baj van. Hiányoznak a szakorvosok, nincs szűrővizsgálat, nehéz a közlekedés, ha orvosra van szükség sokszor csak pénzért lehet ellátáshoz jutni.

Az orvosi ellátás szempontjából legelhanyagoltabb területeket célozzák meg ezek a missziók, ez mit jelent a gyakorlatban? Egyáltalán milyen lehetőségei vannak ott egy szülőnek, ha gyermeke orvosi ellátásra szorul?

Kecskés László: Az orvosi ellátás általában távol van, a közlekedés nehézkes, ha gyors szakorvosi beavatkozásra van szükség, akkor utazni kell és az legtöbbször pénzbe kerül. Gyertyánligetről például 50-100 km-t, de egyes esetekben akár 140 km-t is kell utazni a szakorvosi ellátásért. Ezt sok család nem tudja megoldani.

A látogatások egyik fő célja, hogy a határon túl élő magyar kisgyermekek is szűrve legyenek olyan betegségekre, amelyek kisgyermekkorban még jól kezelhetőek, s így a gyermek jó eséllyel lesz tünetmentes felnőttkorára. Ezek a vizsgálatok a misszió jelenléte nélkül elmaradnának? 

Kecskés László: Az eddigi tapasztalatok alapján évente több száz szemüveget és lúdtalpbetétet fogunk elvinni a gyermekeknek és célunk, hogy évente megismételjük a vizsgálatokat és szükség szerint új szemüveggel és betéttel lássuk el a kicsiket. A hiányos szakorvosi ellátás, a nagy távolságok miatt a Karitász Orvosmissziója nélkül ezek a gyermekek nem részesültek volna ezekben a gyógyászati segédeszközökben.

Hogyan fogadják a szülők és hogyan a gyerekek a Magyarországról érkező orvosokat?

Kecskés László: Nagyon nagy hálával. Talán a lelki gondozás lehet rájuk hasonló hatással.

Mik a tervek az idei évre? Folytatják a már megkezdett területeken a szűrőprogramokat vagy új térségek felé haladnak?

Kecskés László: Idén 16 alkalommal utaznak önkéntes orvosaink Kárpátaljára. 1500-2000 gyermek szűrővizsgálatát szeretnénk elvégezni. Több alkalommal két orvoscsoporttal fogunk kitelepülni. Az elszakított területek közül ma Kárpátalja és a Délvidék van a legnagyobb bajban. A kárpátaljai kanyaró járvány és karantén miatt a januári szűrést a Szabadkai Nagycsaládos Egyesületnél és a hajdújárási Lurkóházban végeztük el. Ha lesz elég támogatásunk és bővíteni tudjuk tevékenységünket, akkor a délvidéki magyarok között is folytatjuk a vizsgálatokat.

Hogyan tudjuk mi, innen Magyarországról támogatni ezeket a missziókat?

Csapó Viktória:  Több lehetőség is van. Legegyszerűbben az 1356-os telefonszám tárcsázásával. A február 15-e és március 1-e között beérkező hívások 500 forinttal támogatják az Orvosmisszió önkénteseinek munkáját.

Lehet online adományokkal segíteni ezen tevékenységünket is a Karitász honlapján keresztül (www.karitasz.hu), vagy banki átutalással, de kérésre postai csekket is örömmel küldünk. Hálásan köszönünk minden adományt, hisz a legkisebb segítségből egy kisgyermek jövőjét tehetjük jobbá.

Fotók: Vermes Tibor