Gyerekkel a taxiban, ülés nélkül

Gyerekülés taxiban? Magunkkal nem vihetjük (vagy legalábbis elég macerás), a taxisoknak viszont nem előírás, hogy legyen náluk. Ezt a dilemmát taglalja az alábbi írás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 06. MNO

Egyáltalán nem lehetetlen autó nélkül élni, pedig az utcára kilépve vagy a lakótelepeken össze-vissza parkoló járművek között szlalomozva úgy tűnik, mintha mindenkinek legalább kettő lenne belőle. Vannak persze alkalmak, amikor nagyon is jól jönne egy – főleg ha kisgyermek van a családban. Mondjuk gyorsan orvosi ügyeletre kell menni, vagy egy nagyobb, önmagában fárasztó utazás előtt eljutni a repülőtérre, a vasútállomásra.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik ez esetben a taxi. Egyrészt saját gyerekülést tartani a szekrényben ilyen alkalmakra még mindig olcsóbb, mint autót vásárolni, bár a tapasztalatok szerint általában elhúzódó beszerelés ideje alatt már ketyeghet a taxióra. És hát nem is mindig kézenfekvő – például egy nyaralásra indulva – magunkkal cipelni a gyerekülést. A taxitársaságok is felismerték a dilemmát, ezért ma már több cégnél rendelhetők gyermeküléssel rendelkező kocsik. A kismamablogok visszatérő témája azonban az, hogy az ilyen taxik nehezen érhetők el, és gyakran még akkor sem ilyen jármű érkezik, ha hangsúlyozottan olyat rendeltek.

A 6×6 Taxi és a Taxi 2000 üzletágvezetője, Fárbás Tibor ezzel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva elmondta: Baby Safe programjuk keretében összesen huszonhárom gépkocsit láttak el gyereküléssel. „A nap bármely szakában elérhetők az autók, de célszerűbb előzetesen leadni a megrendelést, mivel a megnövekedett megrendelői igényeket is ki kell szolgálnunk” – írta. A saját ülések kapcsán elmondta, ezeket természetesen lehet használni, a taxióra pedig a beszereléstől függetlenül a fuvar megkezdésekor, illetve az előrendelt időpontban indul.

Fárbás kiemelte, hogy a Baby Safe programmal a cég jó példát kíván mutatni, ugyanis a Kresz szerint a taxikban egyáltalán nem kötelező biztonsági gyermekülésbe ültetni a gyerekeket, ahogy a taxisnak sem kötelező bekötnie magát. Utóbbira az az indok, hogy a taxisokat megtámadhatják, és lehet, hogy menekülniük kell. Előbbit pedig az magyarázza, hogy a buszokhoz, mentőkhöz hasonló a helyzet: nem várható el, hogy a taxisnál mindig legyen gyerekülés. A többi példától eltérően azonban a taxi mégiscsak személygépkocsi, tehát egy balesetben ugyanolyan hatások érik a benne ülő felnőtteket és gyerekeket.

A cikk itt folytatódik!