Gyereknevelés külföldi módra

Az argentín szülőknél addig maradhatnak este fent a gyerekek, amíg akarnak. A japánoknál már egy négyéves is egyedül metrózhat. Vietnámban már 9 hónaposan szobatiszták a babák. Furcsa szokások? Nézzünk még párat belőlük!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 07. Családháló

Norvégia

A skandináv országban a gyerekeket nagyon hamar, egy évesen beadják a bölcsődébe, ahol a gyerekekre reggel 8-tól délután 5-ig vigyáznak. A kicsik rengeteg időt töltenek a szabadban, függetlenül attól, hogy hány fok van, s délutánonként még télen is simán kint altatják őket a  babakocsijaikban. Azok a szülők, akik nem eredendően norvégok, csak itt élnek, sokszor panaszkodnak arról, mennyire „kockafejűen” nevelik itt a gyerekeket: „Csak egyféle módon nevelheted helyesen a gyerekedet. És mindenki ehhez tartja magát. Amerikában sok szülői stílus létezik, itt azonban mindenki ugyanúgy csinálja. Minden gyerek 7-kor megy aludni, ugyanolyan bölcsibe és óvodában járnak, mindannyian csizmát hordanak és ugyanolyan ételt esznek… ez a norvég stílus.”, mondja egy amerikai anya, aki Norvégiában él.

Vietnám

Vietnámban nincs mese: 9 hónaposan szobatisztának kell lennie. A szülők – nem viccelünk – füttyszóra tanítják pisilni a gyerekeiket. Ez úgy működik, hogy amikor a szülő észreveszi, hogy a gyereke elkezd pisilni (már pár hónapos korában elkezdik trenírozni), fütyül egyet. A baba nagyon hamar megtanulja összekötni a fütyülő hangot a pisiléssel, és ezáltal kontrollálni is képes lesz, mikor pisiljen. Nem csoda, ha 9 hónaposan már nincs szükségük pelenkára!

Kenya

Kenyában él egy kisii nevű népcsoport, ahol az anyák nem néznek kisbabáik szemébe. Az ő hagyományuk szerint ugyanis a szemkontaktus azt üzeni, hogy az, aki a szemedbe néz, megpróbálja elkapni a tekinteted, az irányít. Márpedig az anyák ezt nem akarják. Kutatások szerint a kisii gyerekekre nem jellemző, hogy magukra akarnák irányítani szüleik figyelmét…

lead_960

Polinézia

Polinéziában a gyerekek egymásra vigyáznak. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a 10-12 évesek néha ringatják a kisbabákat: már a 3-4 évesekre is rábíznak olyan feladatokat, mint egy baba megnyugatatása. Amint egy gyerek megtanul járni, azonnal bekerül az adott közösség gyerekcsoportjába, ahol egymásra felügyelnek a kicsik.

Japán

A japán szülők nagyon korán önállóságra nevelik a gyerekeiket. Náluk teljesen megszokott, hogy akár egy négyéves már egyedül metrózzon. Persze ehhez kell a japánok elképesztő rendszeretete, a közbiztonság és az egymás tisztelete is. Mindez mondjuk az Egyesült Államokban elképzelhetetlen lenne!

Spanyolország

A spanyol szülők nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekeik minél szociálisabbak legyenek. Éppen ezért pl. a dán modell, amely szerint a gyerekek korán fekszenek este, teljesen elképzelhetetlen számukra. Így aztán náluk csak este 10-kor, vagy még később kell aludni menni, hogy mindannyian részt tudjanak venni az esti vacsorákon, összejöveteleken, fiesztákon.

(via)