Gyermekkel legfeljebb egy pohár jár!

Korlátozza a szülők alkoholfogyasztását egy New York-i étterem. Aki gyermekkel tér be a Peddlers Bar and Grillbe, csak egyetlen pohár szeszes italt ihat meg, a következő kört a pincérek nem viszik ki. Sőt, felhívják a szülők figyelmét a felelősségteljes magatartásra. A szabály erősen megosztja az embereket. A Család.hu írása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
étterem
2017. szeptember 25. Család.hu

Szülőnek lenni – sok esetben – embert próbáló feladat. Éppen ezért talán megbocsátható, ha az édesanyák vagy édesapák olykor kicsit lazítanának, és néha napján elfogyasztanának némi alkoholt. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit, és az sem, hogy mikor.

A New York-i Clifton Park egyik éttermének vezetője úgy döntött, egy kicsit átfogóbban értelmezi a vendégek jóléte iránti felelősségvállalását. Az természetes, hogy egy rendes helyen a séf egészségre káros ételeket nem készít, sőt, az alapanyagokat is kifejezetten úgy válogatja meg, hogy azok a legízletesebbek és legjobbak legyenek. Más a helyzet azonban az alkohollal, amit általában korlátlanul fogyaszthatnak a vendégek, bármennyire is megkérdőjelezhető annak pozitív élettani hatása.

Melissa Gravelle, a Clifton Parki bár vezetője éppen ezért úgy határozott, hogy vendégei italozására is odafigyel, és ebből nem csinált titkot egy pillanatig sem. Az Independent című lap beszámolója szerint ars poeticája már az étlapon szerepel: „Egy ital politikát folytatunk – amennyiben gyermekkel érkezik hozzánk.” Úgy véli ugyanis, hogy életünk során mindannyiunknak vannak a társadalomért teljesítendő feladataink, ezeket azonban mindenki másként fogja fel és viszi véghez. „Éppen ezért, mi itt a Peddlersben egy pohárnyi italban határoztuk meg azon felnőttek fogyasztási maximumát, akik gyermekkel érkeznek, és egy kellemesen eltöltött este után autóval indulnak haza” – érvel az üzlet irányítója.

Az étterem a vendégek előtt sem titkolja végső célját, az étlapon részletesen leírták, hogy a közúti balesetek csökkentése érdekében a társadalomban mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie, a bár ezzel a korlátozással veszi ki a részét a társadalmi felelősségvállalásból. „Nem tudnék azzal a tudattal élni, hogy valakinek a halálát okoztam vezetés közben” – magyarázta a menedzser.

Melissa Gravelle azt mondta, vendégeik jelentős része elfogadja, sőt, van, aki kifejezetten támogatja az elsőre szokatlannak tűnő szabályt, persze akadnak olyanok is, akik nagyon nem értenek vele egyet. „Nem látok ebben semmi gondot – ha nem tetszik a szabály, nem kell bemenni a bárba. Ilyen egyszerű. Én támogatom őket” – idézi a brit lap az egyik kommentelőt. „Vannak, akik azt gondolják, hogy nem az éttermek vezetőinek a feladata az, hogy megmondják, mennyit ihat egy felnőtt ember” – fakadt ki egy másik netező. „Ezt egyszerűen nevetségesnek tartom. Nem kezelhetnek úgy, mint egy gyermeket, hogy csak egy italt kapok ebédre” – méltatlankodott egy másik.

Az üzletvezető azt mondta, ha valaki reklamál a pincérnél az előírásuk miatt, mindig odamegy a vendéghez, és igyekszik meggyőzni elképzelésük pozitív hatásáról. Eddig nagyobb vitákra nem került sor, pedig már hét (!) éve kezdték el az „egy ital politikát”.

A cikk ITT folytatódik.