A gyermekvédelem rendszerváltozását ünnepelte az Ágota Alapítvány

A kormány a gyermekvédelmi szolgálat minőségének folyamatos javításán dolgozik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.  Elmondta, hogy az Ágota tábor és a hozzá hasonló kezdeményezések valódi esélyt nyújtanak az állami gondoskodásban élő gyermekeknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Czibere Károly
2017. július 23. MTI

Czibere Károly a XXI. Ágota (Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója) tábor megnyitóján kifejtette: idén ünneplik a gyermekvédelmi törvény létrejöttének huszadik évfordulóját. A jubileumi évnek az „Életre szóló esély” jelmondatot adták, azért, mert nem csak arra törekednek, hogy a ma legyen jó, hanem arra, hogy valódi esélyt tudjanak nyújtani az állami gondoskodásban élő gyermekeknek a teljes és boldog életre.

Kothencz János, az Ágota Alapítvány létrehozója, az országos találkozó vezetője – aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel – úgy fogalmazott, hogy napjainkra lassan végbement a rendszerváltás a hazai gyermekvédelemben. A kollégiumi rendszerű intézmények helyett a figyelem a nevelőszülői hálózatokra került, a fejlesztésnél egyre inkább az emberre fókuszálnak. Az alapítványvezető elmondta: a gyermekek tíz napra gyógyulni érkeznek a táborba, ahol azt próbálják tudatosítani bennük, hogy nagyszerű emberek, akik előtt csodás jövő áll.

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: az Ágota táborok a két évtized alatt legendás hírnévre tettek szert, igazi közösséget, igazi családot jelentenek a gyermekeknek, ahol életre szóló élményeket szerezhetnek.

Kovács József, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Aratóné Vágner Margit, Doboz alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy harmadik alkalommal adhatnak otthont a tábornak, ahová 350 állami gondoskodásban élő gyermek érkezik, és amelyen 150 önkéntes segítő vesz részt.

Az egyik főszervező, Szabóné Szívós Ildikó arról beszélt, hogy a június 21. és 31. között zajló, huszonegyedik országos találkozón sportprogramokat, Toldi-erőpróbát, strandolást, ügyességi vetélkedőket, Ki mit tud?-ot szerveznek a gyermekeknek, akikhez nyári Mikulás is érkezik. Ezen kívül a megismerést és elfogadást elősegítő roma estet is szerveznek, és a gyermekek terapeutikus foglalkozásokon is részt vesznek.

Az Ágota Alapítvány 1996 óta Magyarország összes megyéjében támogat gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat, összesen csaknem tízezer embert.