Gyógyszervásárlás interneten? Eszedbe ne jusson!

Csak az Európai Unióban 77 millióan vásárolnak évente olyan gyógyszereket az interneten, amelyeket egyébként csak receptre felírva kaphatnának meg a gyógyszertárban. A vásárolt termékek közül minden második (!) hamis, ami azt jelenti, hogy nincs benne hatóanyag, viszont súlyosan egészségkárosító, sőt, halálos is lehet az alkalmazásuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 18. Gyarmati Orsolya

A legkeresettebb gyógyszerek, amelyeket pár kattintással már magunkénak is tudhatunk, a potencianövelők, a testsúlycsökkentők , az izomnövelők és az étrendkiegészítők, de óriási a kereslet fájdalomcsillapítókból, onkológiai termékekből, nyugtatókból, altatókból, antibiotikumokból is. S miközben ezeknek a készítményeknek (talán ne nevezzük gyógyszernek őket) iszonyú mennyiség fogy, az emberek mintha vakok lennének: úgy szedik ezeket a termékeket, mintha használnának, miközben egyre rosszabbul lesznek tőlük, és nemhogy az eredeti problémán segítenének, de egy sor újabb egészségügyi gondot okoznak, sokszor rendkívül súlyosakat.

Felmérések szerint Magyarországon tízből négy ember vásárolna gyógyszert az interneten, ha az nem lenne kapható gyógyszertárakban. Az ok a következő (és ez megint csak elképesztő): a net szerintük biztonságos felület, nyilván ellenőrzött termékekről van szó, különben nem árusíthatnák őket (???), tehát nincs mitől tartani.

Eközben a Medicrime-egyezmény óta a hamis gyógyszer árusítása, gyártása és hirdetése törvényellenes és büntetendő kategória, börtön jár érte. Nálunk 2013 júliusában lépett hatályba a szabályozás, bár a neten ettől még semmiféle változás nem történt, és az emberek sem vásárolnak kevesebb terméket online. Úgy is mondhatnánk: az egészségük ellen, nem annak érdekében cselekednek, mindezt persze teljesen önként, sok-sok pénzt kiadva ezekért a veszélyes termékekért… Ki érti ezt?

Pedig azt, hogy egy gyógyszer hamis, igazán nem nehéz megállapítani, legalábbis Magyarországon nem, az eredeti gyártók ugyanis nem tesznek ilyet, nem éri meg nekik a kockázat, a gyógyszertárakban pedig úgyis megveszik a termékeiket. Egészen leegyszerűsítve tehát azt is mondhatnánk, hogy aki neten akar receptköteles gyógyszert venni, az egészen biztosan hamisítványt vesz. Nekünk ezt pont két perc volt megtudni, ezért érthetetlen, miért nem veszik figyelembe ezt a tényt azok, akik online veszik az álgyógyszereket… Fontos kiegészítő információ ugyanakkor, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek valóban rendelhetők a gyógyszertárak weboldalairól, és ezeknél a termékeknél nem kell attól tartani, hogy hamisítványt vásárolunk. Hazánkban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tesz a legtöbbet a gyógyszerhamisítás ellen.

Sajnos az illegálisan forgalmazott és vásárolt termékek nagyon sokszor követeltek már emberéletet. A WHO szerint az elmúlt pár évben több mint százezren haltak meg bizonyítottan hamis gyógyszertől, de persze rengeteg az olyan eset, amikor ez nem derül ki.
A WHO adatai alapján az utóbbi években több mint 100.000 ezer olyan haláleset történt, amely dokumentáltan a hamis, rossz minőségű gyógyszerre vezethető vissza. Ennek egyik oka, hogy ezekben az álgyógyszerekben akár patkányméreg vagy kábítószer is lehet. S ha ez az eshetőség nem is áll fenn, ezeknek a termékeknek éppen az a lényege, hogy minél kevesebb hatóanyagot tartalmazzon, hiszen így éri meg eladni, a gyártás pedig sokszor rendkívül rossz, abszolút veszélyes higiéniai körülmények között történik, ami megint csak a termék rossz minőségét erősíti. Ráadásul sokszor használnak töltőanyagként, színezékként vagy ízesítőként vegyszereket, például míniumot vagy etilén-glikolt, ami köztudottan halálos!

S hogy honnan lehet tudni, hogy egy gyógyszer hamis?

Ha valakinek nem elég az az információ, hogy ami a neten kapható és amúgy vényköteles, az biztosan hamisítvány, akkor a következőket vegye figyelembe:

  • a csomagolás színe nem egyezik az eredeti, patikában kaphatóéval
  • a grafika, a betűk, a dombornyomás silány minőségűek, elmosódottak
  • a betegtájékoztató nem található a dobozban magyar nyelven, vagy nagyon rossz a fordítás
  • a tabletta széle töredezett, a rajta olvasható felirat nem elég mély