Ha Advent akkor Bécs?

A Karácsony körüli időszak turizmusforgalma több évtizede permanensen erősödő képessége Bécsnek. Az adventi forgatagból mára - az európai városok közül - az osztrák fővárosé az egyik legnagyobb piaci szelet. A Wien Tourismus lapunk által megkérdezett szakértője szerint sikerük magyarázata igen összetett, ugyanakkor egyszerű is: Bécs egy "működő város".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 15. szabo.daniel

A Karácsony körüli időszak turizmusforgalma több évtizede permanensen erősödő képessége Bécsnek. Az adventi forgatagból mára – az európai városok közül – az osztrák fővárosé az egyik legnagyobb piaci szelet. A Wien Tourismus lapunk által megkérdezett szakértője szerint sikerük magyarázata igen összetett, ugyanakkor egyszerű is: Bécs egy “működő város”.


A Wiener Adventzauber (Bécsi Adventi Varázslat) 1986-os bevezetése óta folyamatosan nő a vendégéjszakák száma novemberben és decemberben. A korábban viszonylag gyengének számító két hónap nagyon erős szezonná fejlődött, amelyben ráadásul Bécsé az egyik legnagyobb piaci szelet az európai városok közül.

1985 novemberében 316, decemberben 265 ezer vendégéjszakát töltöttek el Bécsben. A növekedéshez – magyarázta lapunknak a Wien Tourismus munkatársa – a kezdeti lökést az Adventzauber adta, 1986-os bevezetése óta a novemberi vendégéjszakák több mint megkétszereződtek, a decemberiek pedig több mint megháromszorozódtak. Mag. Walter Straßer  hozzátette, december pozitív fejlődéséhez az 1990/91-től Bécs belvárosában megrendezett szilveszteri party is hozzájárult.

Bécs egy működő város

A Wien Tourismus egyébként rendszeresen végeztet megkérdezéseket a vendégek körében (legutóbb 2009-ben, ekkor 11 ezer látogatót kérdeztek meg Bécs fő piacairól). A turisták kedvelik a történelmi látnivalókat, erősnek ítélik az osztrák főváros     zenei és kulturális kínálatát, vendéglátását, éttermeit, kávézóit. Nagyon fontos, hogy működő városnak látják Bécset: ebből a szempontból – árulta el Straßer elsőként a biztonságot, aztán a tisztaságot majd a tömegközlekedési hálózatot említik. A város áttekinthetősége és a városlakók barátságossága szintén fontos elemei ennek a képnek.

A Bécset ismerők nagyra értékelik ezen kívül a város és zöldterület kiegyensúlyozott arányát, illetve a város közelében található pihenőhelyeket valamint a városban és közvetlen környékén található kirándulóhelyeket.

A Christkindlmarkt fontos eseménye a város gazdaságának is. A városháza által közzétett sajtóanyagban az áll, a vendéglátásban és a hotelszakmában 30.000 munkahelyet lehet megőrizni a segítségével. A Wiener Adventzauber évente 3 millió – köztük 500 ezer külföldi – látogatót vonz. Ez a roham a vendégéjszakák jelentős növekedését eredményezi: 2011 november-decemberében 1.861.314-re emelkedett a vendégéjszakák száma. Bécs Városa a Wirtschaftsagentur Wienen keresztül valamivel több mint 1 millió eurót fektet be a Wiener Adventzauberbe.

Magyarok kedvelt úticélja

A forgatagból mi magyarok is kivesszük a részünket: 2011-ben 72.199 vendég érkezett Magyarországról, ami 12,4%-os növekedés 2010-hez képest. Ők összesen 123.166 vendégéjszakát töltöttek Bécsben, ami 10,8%-kal több, mint 2010-ben. 2012-re vonatkozóan egyelőre a január-szeptemberi adatok állnak rendelkezésre. Az év első kilenc hónapjában 5.913 vendég érkezett Magyarországról, akik 10.891 vendégéjszakát töltöttek Bécsben.

Gondolhatnánk, hogy a bécsieknek elege van a csaknem folyamatos turista-dömpingből, de éppen ellenkezőleg. A Wiener Tourismus szakembere elmndta, a bécsiek nemcsak a karácsony körüli időszakban viseltetnek nagy megértéssel a városnak a turizmusban betöltött szerepe iránt, hiszen a turizmus révén rengeteg hozzáadott érték keletkezik, amiből lakói is profitálnak.

Egy megkérdezés során (ami a turizmusra általában és nem csak a karácsony körüli időszakra vonatkozott) a válaszadók 96%-ka nyilatkozott úgy, hogy a turizmus jót tesz a város gazdaságának, 80%-nak pedig az volt a véleménye, hogy a turizmus hozzájárul a városlakók jólétéhez. A közvéleménykutatás egyik fő eredménye az volt, hogy a bécsiek büszkék arra, hogy a városuk ilyen kedvelt és keresett desztináció.  Bécsben mindig szívesen látják a vendégeket – hiszen többek között Bécs a vendégszeretetéről is híres.

Idén erről szól az Advent

A klasszikus karácsonyi vásárok mellett – mint amilyen a Christkindlmartk a Városháza téren vagy a Schönbrunni Kastély előtt – Bécs számos titkos tippel és olyan karácsonyi vásárral várja a látogatókat, amelyek bizonyos piaci réseket fednek le.

Bécs pihenőövezetében a zöldben felállított adventi vásárok ringatják karácsonyi hangulatba a látogatókat. A Lainzer Tiergarten (Lainzer Állatkert) látogatóit például életnagyságú betlehem köszönti az adventi időszakban, a Baumgartner Höhén található a kicsi de nagyszerű „Adventmarkt am Lemoniberg”. Nem érdemes kihagyni a Schloss Wilhelminenbergnél lévő Weichnachtszaubert (Karácsonyi varázslat) vagy a Blumengärten Hirschstettent (Kertészet).

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatal, urbánus közönségnek szóló karácsonyi vásárok. Aki valami eredetit keres, azoknak a dizájn-karácsonyi vásárokat ajánlják például a MuseumsQuartierban, a Looshausban vagy a WUK-ban.

Szintén az újdonságok közé tartoznak a mesterszakácsok keze alól kikerülő kulináris finomságokat is kínáló puncsosstandok. Bécsben idén van először gurmépuncsstand: