Ha esküvőd lesz, már veheted is a Fairtrade gyűrűt!

Remek hír, hogy végre Magyarországon is lehet méltányos kereskedelemből származó karikagyűrűt venni. Egy szombathelyi és egy hévízi üzletben, illetve online közel 400 darabból választhatunk. Az első 10 pár, aki fairtrade gyűrűt választ, ajándékba kapja a cégtől a fairtrade felárat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 03. Tudatos Vásárló

2011 óta létezik Fairtrade minősítéssel rendelkező arany, ami biztosítja a fogyasztót arról, hogy a kitermelés során a bányászok megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot. Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak: fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, vagy épp az ékszerek. A Fairtrade komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász-szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatnak.

A Ti gyűrűtök is számít

Egyre tudatosabban vásárlunk
A hazai méltányos kereskedelem értéke 2014 és 2016 között közel hétszeresére nőtt. Az első Tudatos Vásárló Piaci Jelentésben még több részletet tudhatsz meg a magyar vásárló elvi döntéseiről.

Mielőtt azt hinnénk, hogy kis ország vagyunk és nincs hatásunk a globális problémákra, nézzük a számokat. A tavalyi évben 51.800 házasság köttetett Magyarországon – ha páronként csak 10 gr arannyal számolunk, ami a legegyszerűbb gyűrűt jelenti, az összesen több mint 500 kg arany. Ha ez mind fairtrade forrásból származott volna, akkor 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

A fairtrade forrásból származó karikagyűrű forgalmazásával közvetlenül támogathatjuk a Peruban élő bányászokat és családjaikat, hogy megfelelő munkakörülmények között és méltányos fizetségért dolgozzanak – mondta el Horváth Ádám, az értékesítő Velekey Ékszervilág vezetője.

A cikk itt folytatódik!