Ha ezt kapja ajándékba, nagyon vigyázzon!

A kozmetikumok gyártásával kapcsolatban tudnunk kell, hogy a gyárakban nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, ami a házilag gyártott natúrkozmetikumok készítésénél gyakran elmarad. Mire érdemes figyelni, ha ajándékba ilyet kapunk vagy készítünk? Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász elárulja nekünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
vass ilona
2016. december 21. Csontos Dóra

Ne használjuk hónapokig a házilag készített kozmetikumokat

Karácsonykor az adventi vásárban sétálgatva rengeteg natúrkozmetikumot, házilag készített szappant, fürdősókat találhatunk az árusoknál, amik csodásan vannak dekorálva és mennyei az illatuk. Mi is többször vásároltunk már rokonoknak ilyet ajándékba. Aztán az egyik kollégánk elmesélte, hogy egyszer kaptak egy internetes recept alapján  házilag készített fürdősót, amit boldogan, mit sem sejtve szórtak a vízbe, majd a gyerekek 2-3 perc után visítva ugrottak ki a kádból teljesen piros bőrrel. Kollégánk azóta sem tudja, hogy mi volt abban a keverékben, de elmondása szerint több percig kellett a gyerekeket tiszta vízzel zuhanyoztatni, amíg megnyugodott a bőrük.

Ennek a beszélgetésnek az apropóján kerestük fel dr. Vass Ilona bőrgyógyászt, aki elmondta, a kozmetikumok gyártásával kapcsolatban tudnunk kell, hogy a gyárakban nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelni, ami a házilag gyártott natúrkozmetikumok készítésénél gyakran elmarad. Vonatkoznak ezek a szabályok a higiéniás előírásokra és arra is, hogy egy-egy termék mit tartalmaz. Fontos továbbá, hogy mik azok az illatanyagok közül, amik allergizálók és melyek, amik nem. Különösen a komoly kozmetikai gyárak nagyon figyelnek arra, hogy a fentebb említett kritériumoknak megfeleljenek. Kötelező a csak ott hordott munkaruha, a kesztyű használata és a hajfelfogó sapka; a gépekről tisztaságáról még nem is beszéltünk. Ha belegondolunk abba, hogy az otthoni kozmetikumok gyártásánál ezekből mi valósul meg, akkor szinte 100 százalék, hogy ezeknek az előírásoknak nem felelnek meg.

A Pre- Pharma bőrgyógyásza szerint fontos tisztázni, hogy attól, hogy valami natúr, még nem jelenti azt, hogy nem okozhat allergiás reakciót, hiszen a gyógyszerek egy része is gyógynövényekből készül és a jóhatásuk mellett, bizony ott a mellékhatás is.

Ne használjuk hónapokig a házilag készített kozmetikumokat

Ne használjuk hónapokig a házilag készített kozmetikumokat

Tartósítószermentes kozmetikumok? Csak óvatosan!

Sokan azzal hirdetik a házilag készített termékeiket, hogy tartósítószermentesek. Jók is azok, de fontos tudni, hogy pár hétnél tovább nem is szabad őket használni. A doktornő hozzáteszi, hogy ennyi idő után bizony elszaporodhatnak a baktériumok, amik egyáltalán nem kívánatosak. „Mivel nem a megfelelő higiéniás körülmények között készültek ezek a kozmetikumok így arra lehet számítani, hogy sokkal nagyobb bennük a baktériumcsíra is, így pár hét alatt megromlanak ezek a termékek. Ezek után pedig csodálkozunk, hogy miért van szőrtüszőgyulladás vagy egyéb bakteriális fertőzés a bőrünkön.”

Illóolaj: vigyázzunk milyet választunk!

Az illatanyagok nagy veszélyt jelentenek, mert sokan csak arra figyelnek, hogy milyen jó illatot adnak az adott készítményhez, de azzal nem törődnek, hogy mennyire allergizáló némelyik. Sok olyan illóolaj van, ami nem javasolt a várandósság ideje alatt, de egyéb betegségek esetén sem. Az érzékeny bőrt izgathatja a bazsalikom, a babér, az elemi, az eukaliptusz, a fekete bors, a fenyő, a gyömbér, a hegyi pereszlény, a szegfűszeg illóolaj. Több illóolajra allergiás bőrkiütéssel is reagálhatunk. A kamilla illóolaj használata előtt különösen tanácsos az alkar könyökhajlatában bőrpróbát végezni, és tartózkodni a huzamosabb használattól – olvasható a Tudatos Vásárló oldalán, ahol rengeteg illóolajról olvashatunk bővebben.

Dr. Vass Ilona kiemelte a muskátliolajat, mint kedvelt illóanyagot, amit gyógyszertárakban is lehet kapni. „Sokan nem tudják, de ez súlyos allergiás reakciót tud kiváltani, de a közkedvelt kakaóvaj is, amit a házilag készített napozószerekbe kevernek bele.”

Vigyázzunk az illóolajokkal! Pozitív hatásuk mellett számos negatív is fellelhető

Vigyázzunk az illóolajokkal! Pozitív hatásuk mellett számos negatív is fellelhető

Mit tegyünk, ha házi készítésű kozmetikumokat kapunk ajándékba?

A bőrgyógyász nem ajánlja, hogy magunkon bőrpróbákat végezzünk, inkább azt tartja fontosnak, hogy ezeket a natúr, tartósítószermentes termékeket csak pár hétig használjuk és semmiképp se tároljuk meleg helyen. Ha megtörténik a baj és allergiás reakció jelentkezik rajtunk – ami sokszor csak pár nap elteltével történik meg -, akkor emlékezzünk arra, hogy egy új terméket próbáltunk ki. „Az allergiás reakciók tünetei a bőrpír, bőrkiütés, apró kis hólyagok megjelenése, viszketés és duzzanat. Gyakori a szem duzzanata még akkor is, ha kézre való terméket használtunk, hiszen a szemünkhöz sokszor nyúlunk, amitől az bedagadhat. Sokszor jönnek kontakt dermatitisszel hozzánk a betegek és nem mindig derül ki, hogy mit használtak, de gyakori, hogy rákérdezünk és eszükbe se jut, hogy egy héttel korábban mondjuk egy úgynevezett natúrkozmetikumot használt.”