„Ha gyermek születik a világra, család is születik” – Babaköszöntő a Hajógyári Szigeten

Ez volt a mottója annak a programnak, amelyen a tavaly született 300 újszülöttet köszöntötte a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). Az esemény díszvendége idén is Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt, aki megható szavakkal köszöntötte az újszülötteket és szüleiket. Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az ünnepi eseményen bejelentette: a kormány jövő évtől kelengyecsomaggal támogatja a hátrányos helyzetű régióban élő családokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. május 09. NOE Közlemény, MTI

Budapest, 2017. május 6. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k), Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke (j4) és Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelõs államtitkára (j3) az egyesület Ha gyermek születik a világra, család is születik címû budapesti rendezvényén 2017. május 6-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A NOE kiemelt rendezvényén évről évre azokat a családokat és gyermekeiket köszöntik, ahol igent mondanak egy-egy újabb életre. A Babaköszöntő szimbolizálja az egyesület szellemiségét, azt a segítő szándékot, amellyel a NOE a gyermeket vállaló családok felé fordul. A programon Herczegh Anita mellett köszöntőt mondott Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, és dr. Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta: a kormány jövő évtől kelengyecsomaggal támogatja a hátrányos helyzetű régióban élő családokat. A tervek szerint 2018-ban 1500 családnak tudnak nagy értékű csomagot átadni a Családbarát Ország program részeként. Az államtitkár szólt arról is, hogy tavaly 93 100 gyerek született Magyarországon, ez a szám 2009 óta nem volt ilyen magas. A demográfiai adatok mögött azonban mindig az életet kell látni, amire a rendezvénye jelenlévő szülők többször is igent mertek mondani – emelte ki.  Hozzátette: szép, régi szokás, hogy egy gyerek születését ünnepnek tekintik, ezt a hagyományt idézi fel a NOE babaköszöntő rendezvényén.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a család előbb volt mint az állam, vagy bármely más közösség, ezért a családok különleges bánásmódot érdemel.  A család, amely évezredek óta apából, anyából és gyerekekből áll a „Jóisten adománya és a Jóisten kegyelméből tudják gondozni a szülők a gyerekeket és a gyerekek idősödő szüleiket” – fűzte hozzá.  Azt is mondta: a politikusoknak az a dolguk, hogy beemeljék a családot a közgondolkodásba és a közbeszédbe, valamint segítsék és boldogabbá tegyék a családok életét. Hozzátette, az elmúlt hét év kormányzásának is a „gyümölcse”, hogy nő a házasságkötések és a születések száma, ezzel párhuzamosan pedig kevesebb a válás és az abortusz.

Résztvevõk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Ha gyermek születik a világra, család is születik címû budapesti rendezvényén 2017. május 6-án. Középen Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége arról beszélt, hogy egy kisgyermek mindig csodálatos és tökéletes, és egy kisgyermek születése nem csak a családnak érték, hanem a társadalomnak is öröm. Az államfő felesége  megköszönte az édesanyáknak, hogy gyermekeik révén „mindannyiunknak újabb erőt, bizakodást és igazi örömöt” tudnak adni.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke az elnökség tagjaival együtt a 2016-ban született babáknak és nagycsaládos szüleiknek emléklappal és babacsomaggal gratulált. Ezt követően kézműves foglalkozásokon vehettek részt a meghívottak.

*

Az 1987-ben alakult NOE jelenleg több mint 250 helyi közösséggel, mintegy 14 ezer tagcsaláddal és hetvenezer taggal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti, önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. Az egyesület munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.

(Forrás: NOE közlemény; MTI. MTI Fotók: Szigetváry Zsolt)