Ha Gyermeknap, akkor Városliget

Idén is ingyenes lesz a Városligeti Gyermeknap. A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) közösen szervezi a szombati és vasárnapi programokat. Mire készüljünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 23. szabo.daniel

Idén is ingyenes lesz a Városligeti Gyermeknap. A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) közösen szervezi a szombati és vasárnapi programokat. Mire készüljünk?


A főpolgármester tájékoztatása szerint mintegy 30 millió forintba kerül az idei Gyermeknap lebonyolítása. Tarlós István erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen részt vett a társrendező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat illetékese is.

A szombati és vasárnapi programokra több százezer résztvevőt várnak, tavaly is 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

Újdonság lesz, hogy idén először nőgyógyászati kamionszűrő is kitelepül a helyszínre, de érdekesnek ígérkeznek a fiatalokat az energiatakarékossággal megismertető programok sora is.

A NGYSZ ebben az évben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – ezúttal pécsi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, a horvátországi Baranyából, Kárpátaljáról és Újvidékről – tájékoztatott Edvi Péter.

A kétnapos rendezvényen összesen 35 helyszínen neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

A Safer Internet elnevezésű programon a biztonságos internethasználatáról kapnak hasznos tájékoztatást a szülők és a gyerekek egyaránt. Készségfejlesztő, szórakoztató internet játékokat és online szerepjátékokat is bemutatnak.

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület – az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 27-én, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

A rendezvényen összesen tizenkét ország és a Magyar Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: Fülöp-szigetek, Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Madagaszkár, Magyar Országgyűlés, Németország és Románia. A Magyar Országgyűlés sátrában Bársony Bálint és zenésztársai hangszerbemutatóval egybekötött zeneórákat tartanak.

Az OTP Gyermeknapi Focikupáján a csapatok és a gólkirályok is jutalmat kapnak, a döntő után Kovács Péter freestyle futball-világbajnok kísérli meg felállítani a sarokdekázás világrekordját.

A részletes program innen letölthető.